SPESIELT: Et dyr som forskere sliter med å identifisere er funnet på stranda øst i Russland. Forskere mener det kan være en sjelden delfin - eller en mammut. Foto med tillatelse fra Sakhalin Media
SPESIELT: Et dyr som forskere sliter med å identifisere er funnet på stranda øst i Russland. Forskere mener det kan være en sjelden delfin - eller en mammut. Foto med tillatelse fra Sakhalin MediaVis mer

Forskerne klør seg i hodet etter funn av «sjømonster» med pels

På strand i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et foreløpig ukjent dyr ble nylig funnet ved kysten på den russiske øya Sakhalin nord i Stillehavet.

«Sjømonsteret» har pels og forskerne undrer hva slags skapning dette er, skriver lokale Sakhalin Media.

Nikolay Kim, forskingsjef ved instituttet for fiskeri, mener det mest sannsynlig er en sjelden delfinart.

- Ut fra formen på hodet, ligner det på en stor delfin. Med tanke på den karakterisiske skinnet, er kan dette være en sjelden art, sier Kim.

VERKEN FUGL ELLER FISK?: Dette spesielle funnet i Russland er neppe noen lokal art. Foto med tillatelse fra Sakhalin Media.
VERKEN FUGL ELLER FISK?: Dette spesielle funnet i Russland er neppe noen lokal art. Foto med tillatelse fra Sakhalin Media. Vis mer

- Jeg tviler på at dette er noe som lever i havet her. Det må ha kommet fra et varmere sted. Det er trolig en delfin, men dette er uvanlig. Delfiner har jo ikke pels, sier forskeren.

Øya Sakhalin er Russlands største og ligger helt øst i landet - rett nord for Japan.

Fra Ganges? Dyret som ble funnet er ifølge Siberian Times dobbelt så stort som et normalt menneske. Funnet ble gjort rett ved flyplassen ved Shakhtersk. Lokalpressen melder at dyret har en lang, nebb-lignende nese og munn.

Bildene av dyret har også vekket interesse på sosiale medier, der flere spekulerer i at dyret kommer fra Ganges i India. Flere delfiner fra elva er funnet blant annet i områder i Pakistan og Bangladesh.

Andre eksperter mener derimot det neppe er noen Ganges-delfin som har nådd kysten til Russland.

David Smith, professor i marinebiologi ved universitetet i Essex mener det kan være «trådformede alger» som har festet seg til dyret - som dermed ser ut som pels.

Men han har også en annen teori.

- Mammut? Smith forteller til engelske Daily Mail at det kan være en død, pre-historisk mammut som har smeltet fram fra isen.

Dette støttes av professor Alex Rogers ved universitetet i Oxford.

- Det kan være en mammut som har smeltet fram fra isen et sted og havnet i havet, sier Rogers.

Mammut er navnet på flere utdødde dyr i elefantfamilien. Blant annet i Sibir er det funnet flere godt bevarte mammuter som er fryst fast i isen.