Forskerne klør seg i hodet: Pasientene var nesten ikke til å kjenne igjen etter kreftbehandlingen

Kreftmedisinen skulle testes for farlige bivirkninger. I stedet ga den pasientene mørkere hår.

SLIK BLE HÅRET: Bildet til venstre viser en av pasientene i studien før behandlingen. Bildet til høyre ble tatt et par måneder etter påbegynt behandling. Foto: JAMA / AP / NTB Scanpix
SLIK BLE HÅRET: Bildet til venstre viser en av pasientene i studien før behandlingen. Bildet til høyre ble tatt et par måneder etter påbegynt behandling. Foto: JAMA / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En spansk studie vekker oppsikt i det internasjonale kreftforskermiljøet. En gruppe på 52 lungekreftpasienter testet en ny type immunterapi.

Forskerne ville undersøke hva slags bivirkninger de nye medisinene kunne føre til, men resultatet var langt fra hva de forventet.

I en studie publisert i det anerkjente tidsskriftet The Journal of the American Medical Association konstaterer forskerne at 14 av pasientene plutselig fikk både mørkere og tykkere hår etter behandlingen.

Gråhårede fikk fargen tilbake

Mens kreftbehandlingen cellegift som kjent får pasienter til å miste håret, spekulerer nå forskerne på om en uventet bivirkning av immunterapien faktisk regenererte hårpigmenter for lungekreftpasienter.

Samtidig er det spekulert på om de samme type medisinene faktisk har ført til at føflekkreftpasienter faktisk mister hårfargen.

De tre medikamentene som ble brukt, var Keytruda, Opdivo og Tecentriq.

- Dette gjelder altså ikke all kreft, men lungekreft, som er undersøkt i den aktuelle studien. De som fikk tilbake hårfargen, var 14 av 52 pasienter - og det dreide seg særlig om dem som hadde grått hår og ikke hvitt, konstaterer kreftforsker Kjetil Taskén.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer