Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne kunne knapt tro sine egne øyne. Oppdaget 1,5 mill. pingviner fra verdensrommet

Forskere har oppdaget rundt 1,5 millioner adeliepingviner som har søkt tilflukt på de avsidesliggende Danger Islands øst i Antarktis.

MANGETALL: Adeliepingvinbestanden har bekymret forskere. Dermed ble funnet av 1,5 millioner av dem en gledelig opplevelse. Foto: Rachael Herman/ Tom Hart, Oxford University/ Penguinwatch/ AFP/ NTB Scanpix
MANGETALL: Adeliepingvinbestanden har bekymret forskere. Dermed ble funnet av 1,5 millioner av dem en gledelig opplevelse. Foto: Rachael Herman/ Tom Hart, Oxford University/ Penguinwatch/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB) Bestanden av adeliepingviner i verden faller faretruende, og forskerne gleder seg derfor stort over den overraskende oppdagelsen.

Det mildt sagt oppsiktsvekkende funnet ble gjort fra verdensrommet. Nærmere bestemt av forskere som undersøkte satellittbilder.

Funnet, som kunne tyde på en «megakoloni» av pingviner, var så interessant at det ble igangsatt en ekspedisjon.

- En utrolig opplevelse

Under den første tellingen som ble foretatt på Danger Islands ble det funnet over 750 000 hekkende par. Dette er den tredje eller fjerde største kolonien i verden, konstaterer forskerne, som forteller om pingvinkolonien i siste utgave av Scientific Reports.

- Det er absolutt overraskende og det får reelle følger for hvordan vi håndterer denne regionen, sier Heather Lynch ved Stony Brook University.

Ved å undersøke satellittbilder fra så langt tilbake som til 1959, mener forskerne at bestanden har vært stabil i hele dette tidsrommet. Dette i sterk kontrast til bestanden for øvrig.

- Det var en utrolig opplevelse å finne, og å kunne telle, så mange pingviner, sier Tom Hart ved Oxford University til The Guardian.

Totalt viser tellinger rundt 1,5 millioner pingviner, ifølge avisa.

Betydelig fall i bestanden

Øygruppen Danger Islands ligger i Weddelhavet ved nordspissen av Antarktis, og den teller ni karrige øyer.

160 kilometer lenger vest har bestanden av adeliepingviner sunket med hele 70 prosent de siste årene, noe forskerne tror skyldes issmelting forårsaket av global oppvarming.

Det lever fem ulike typer pingviner i Antarktis. Adeliepingvinene, som er oppkalt etter kona til den franske oppdageren Jules Dumont d'Urville, blir omtrent 70 centimeter høye og veier mellom 3 og 6 kilo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!