Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne plasserte apekatten i en boks og fylte den med helium

Avslørte at jungelens gullstrupe synger som en operasopran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gibbonene er jungelens gullstruper og leverer apemusikk, aperock og apetoner som bærer opp til to kilometer av gårde hver eneste kveld i sitt naturlige habitat i Sørøst-Asia.

Men hva slags sangteknikk bruker gibbonene? Og kan det å forstå gibbonene si oss noe om hvordan vi mennesker har utviklet så mange forskjellige lyder som har resultert i tusenvis av språk?

Heliumape Dette var spørsmålene den japanske forskeren Takeshi Nishimura og hans kolleger ved Kyoto-universitetes primatstudier stilte seg før det som må være et av årets mest originale eksperimenter.

Nishimura plasserte en gibbonape i en stor boks og lot den synge en av sine apelåter som normalt. Men så fylte forskerne boksen apen satt i med 50 prosent helium.

I tillegg til at resultatet, som du kan høre øverst i denne saken, har åpenbare humoristiske kvaliteter, gir det også viktige svar til spørsmålene forskerne stilte seg. Helium er svært mye lettere enn luft og det gjør at lydhastigheten er raskere når lungene er fulle av den lette gassen. Det gjør at stemmen får en høyere frekvens, altså lysere, kjent fra barnebursdager og humor på tv.

- Som operasangere Det interessante i forskningssammenheng er at heliumen tydeliggjør stemmeteknikken gibbonene benytter og kan lære forskerne hvor flinke jungelens gullstruper faktisk er til å synge.

Svaret er at de er flinke, veldig flinke.

- Syngende gibboner benytter kompliserte stemmeteknikker med minimal anstrengelse. Blant mennesker er det kun operasopraner som behersker denne teknikken, sier Nishimura i en pressemelding.

Dette betyr videre at stemmen til oss mennesker langtfra er så spesiell som vi har trodd til nå.

- Svarene våre antyder at utviklingen av språk hos mennesker ikke er på grunn av evolusjonær utvikling, men snarere at vi deler stemmeteknikk med andre primater. Språket vårt er dermed et resultat av at vi bruker stemmen på en svært sofistikerte måte, sier Nishimura.

Får forskerskryt Biolog Tecumseh Fitch, ekspert på kognitiv utvikling ved universitetet i Wien, er forbløffet over at det kreative eksperimentet i det hele tatt ble gjennomført

- Det er meget dristig at de i det hele tatt gjennomførte det! sier Fitch til Nature.

- Denne forskningen viser at vi nærmer oss en felles modell for hvordan alle dyr skaper lyd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media