Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne skjønte ikke hvem som bablet under vann og lurte dykkerne

Så falt mistanken på hvithvalen Noc. Nå kan du for første gang høre opptaket som har ligget i forskernes skrivebordskuff i 28 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvem sa at jeg måtte komme opp? spurte en dykker som nettopp hadde kommet opp av tanken der hvithvalen Noc levde. Forskerne og passerne rundt Noc hadde lenge hørt babbel, men plutselig skjønte de at det var hvalen som sto bak alt sammen.

Dette er den utrolige historien som har ligget 28 år i skrivebordskuffen til marinbiolog Sam Ridgway ved National Marine Mammal Foundation i San Diego i den amerikanske delstaten California. 

Lå i skuffen Etter den utrolige oppdagelsen i 1984, at Noc bablet i vei omtrent som et menneske, tok Ridgway og de andre forskerne en rekke lydopptak av hvalen som imiterte oss mennesker. Men som så ofte i forskning er det noe som blir liggende upublisert. Ridgway nevnte hvalen i et foredrag i 1985, men det er ikke før i morgendagens nummer av Current Biology at vi vanlig dødelige får høre Noc prate (du kan høre en smakebit i videoen øverst i denne saken).

- Jeg har hatt det veldig travelt med å publisere allerede finansiert forskning, så denne interessante fotnoten ble borte i alt arbeidet inntil nylig da kolleger oppfordret meg til å publisere, sier Ridgway til Discover Magazine.

Akkurat hva Noc babler om er det vanskelig å si, men det er ingen tvil om at han prøver å etterlikne oss mennesker.

-  Vi påstår ikke at hvalen vår imiterer mennesker like bra som velkjente imitatorer som papegøyer, skriver Ridgway.

Justin Gregg, som forsker på delfiner, er overbevist om at Noc prøver.

- Når man hører på opptakene, er det et stykke unna menneskelig tale. Jeg har ingen aning hva hvalen «sier», men Ridgways team har definitivt gode argumenter for at hvalen prøver veldig hardt å etterlikne mennesker, sier Gregg.

Øker trykket Nocs babling er i hvert fall milevidt fra vanlige hvallyder. Rytmen i bablingen er svært lik det du finner hos oss mennesker og frekvensen ligger mellom 200 og 300 Hz, som er oktaven rundt enstrøken C (den midtre C-en på et piano). Det er området menneskers tale ligger.

Ridgways team klarte også å få Noc til å prate på bestilling da de lekte med hvalen i 1984, slik at de bedre kunne forstå hvordan han i alle dager klarte å herme etter menneskene han var sammen med.  

Hvaler produserer lyd ved å sende luft gjennom de nasale luftgangene til de vokale leppene, et par vibrerende muskulære folder som fungerer som lydforsterkere. Deretter går luften inn i to «sekker» kalt vestibulære blærer.

Noc klarer å lage menneskelydene ved å øke trykket i de nasale luftgangene, for så å delikat justere vibrasjonene i de vokale leppene og dermed få langt mer trykk inn i blærene. På den måten treffer han de lave mennesketonene, langt under hvalens naturlige toneleie.

Noc holdt på med menneskebablingen i fire år, før han ble kjønnsmoden og sluttet å imitere mennesker. Hvalen døde for fem år siden etter å ha levd sammen med forskerne i 30 år.