Keiserpingvinene

Forskerne slår alarm: - Kan forsvinne

65 prosent av Antarktis sitt plante- og dyreliv kan forsvinne, ifølge en ny rapport. Keiserpingvinene er spesielt truet.

TRUET: Det kan bli langt færre keiserpingvinger de neste årene. Foto: Shutterstock/NTB
TRUET: Det kan bli langt færre keiserpingvinger de neste årene. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en studie publisert i PLOS Biology torsdag. Der skriver de at de nåværende forsøkene på å bevare dyrelivet på Antarktis ikke er tilstrekkelig og at det må endringer til.

- Vi trenger virkelig global handling mot klimaendringer, så vel som noen lokal og regionale grep, for å gi antarktiske arter den beste sjansen til å overleve i framtida, sier Jasmine Lee, hovedforfatteren bak studien, til CNN.

Hvis ikke vil mye av livet forsvinne innen slutten av århundret og verst er det for keiserpingvinen, mener forskerne.

For selv om antarktisk i mange år har vært skygget fra enkelte konsekvenser av klimaendringene, som for eksempel tørke og skogbranner, så mener forskerne at klimaendringene virkelig begynner å påvirke kontinentet.

BLIR PÅVIRKET: Keiserpingviner på Antarktis. Foto: NTB
BLIR PÅVIRKET: Keiserpingviner på Antarktis. Foto: NTB Vis mer

- Utrolig trist

Deriblant smelter isen raskere enn nå den har gjort tidligere tiår, ifølge CNN.

Det skaper store problemer for flere arter, men spesielt den nevnte keiserpingvinen. Pingvinene er nemlig avhengig av sjøisen mellom april og desember for å hekke.

Forskerne ser imidlertid at den økende temperaturen vil gjøre at isen smelter tidligere og fryser seinere, noe som kan gjøre at keiserpingvinen ikke klarer å fullføre hekkesyklusen.

- Disse ikoniske artene, som keiserpingviner og Adeliepingvin, er truet. Det er bare utrolig trist å tenke på at vi kan drive slike arter mot utryddelse, sier Lee.

Hun syntes at det er spesielt trist at Antarktis, som nærmest ikke bidrar til klimaendringene i det hele tatt, kommer til å merke effektene så drastisk.

- Den største trusselen til kontinentet kommer fra utsida.

NON STOP: En pingvin måtte løpe for livet i en video som nå går viralt i sosiale medier. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Bare toppen av isfjellet

Studiens mest pessimistiske estimat anslår at samtlige keiserpingviner er borte ved slutten av århundret. Den mest realistiske sier at sjansen er på om lag 90 prosent.

Studien legger fram flere forslag til hva som bør gjøres for å stoppe den negative utviklingen.

Forslagene vil ha en årlig prislapp på omkring 230 millioner norske kroner i året de neste 83 åra, og går blant annet ut på å minske menneskelig aktivitet, transport og ny infrastruktur på kontinentet.

I tillegg mener forskerne at det viktig at det globalt jobbes med å nå klimamålene som ble satt i Parisavtalen i 2015.

- Dette er bare toppen av isfjellet. Vi er ved et enormt veiskille nå, ikke bare på Antarktis, men også globalt, når det kommer til klima. Vi har muligheten til å stoppe det, og hvis vi ikke gjør noe nå, vil konsekvensene bli mye, mye verre enn hva de kunne vært, sier Lee.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer