Ekstreme temperaturer i sommermånedene og mindre nedbør om vinteren har ført til en tørkeperiode man ikke har sett tidligere over store deler av Europa.
Nå har et sammensatt internasjonalt team av forskere kommet fram til at situasjonen er langt mer alvorlige enn noe de har sett de siste 2100 åra.
Ekstraordinært
Forskerne, som er ledet av University of Cambridge, har studert de kjemiske fingeravtrykkene i europeiske eiketrær for å finne ut hvordan sommerklimaet har endret seg over de siste 2110 år.
– Det vi har opplevd de siste åra er ekstraordinært, sier professor Ulf Büntgen ved Cambridge-universitet.
Han har ledet studien hvor han sammen med en rekke andre forskere har tatt for seg situasjonen i Europa.
Varmerekorder
Med utgangspunkt i stadig økende temperaturer og nye varmerekorder i en rekke områder de siste åra, ville forskerne forsøke å sette dette inn i en sammenheng.
Men for å få det til måtte de gå langt tilbake i tid for å utelukke tilfeldige variabler i temperaturene. Forskerne har analysert årringer på trær helt tilbake til det romerske imperiet. Studien brukte målinger av karbon- og oksygenisotoper for å vise hvor mye vann som var tilgjengelig for trærne. Dette viste den høye frekvensen av nylige europeiske tørker, skriver The Guardian.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger