Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne snublet over gammel NASA-data - nå er månemysteriet løst

Svaret lå i «glemt» datamateriale hos NASA.

MØRKE FLEKKER: Månens mørkere flekker suger til seg mer varme fra sola ifølge forskere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MØRKE FLEKKER: Månens mørkere flekker suger til seg mer varme fra sola ifølge forskere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det flere tiår-gamle månemysteriet er nå blitt løst takket være restaureringen av gammelt datamateriale etter at månelandingsfartøyet Apollos 15 landet på månen på 70-tallet, ifølge Newsweek.

Apollo 15- mannskapet var det fjerde mannskapet som landet på månen, ifølge The Smithsonian. Gjennom 18 timer registrerte astronautene uforklarlige endringer i månens temperaturer.

PÅVIRKET TEMPERATURØKNINGEN: Lunar Roving Vehicle er blitt brukt under flere av amerikanernes ekspedisjoner til månen. Her er kjøretøyet avbildet i 1972 i forbindelse med Apollo 17-ekspedisjonen. Det viser seg at kjøretøyet har hatt en rolle i registrering av temperaturstigningen på månen. Foto: NASA/AP/NTB Scanpix
PÅVIRKET TEMPERATURØKNINGEN: Lunar Roving Vehicle er blitt brukt under flere av amerikanernes ekspedisjoner til månen. Her er kjøretøyet avbildet i 1972 i forbindelse med Apollo 17-ekspedisjonen. Det viser seg at kjøretøyet har hatt en rolle i registrering av temperaturstigningen på månen. Foto: NASA/AP/NTB Scanpix Vis mer

Målet med oppdraget til Apollo 15 var å observere månens overflate ved hjelp av ulike eksperimenter. Blant annet ble det boret inn prober i månen som sendte informasjon tilbake til jorda.

Ifølge Sciencealert ble månens temperatur målt fra 1971 til 1977, men data fra 1974-1977 gikk tapt.

I en studie publisert i april i Journal of Geophysical Research: Planets, har forskere fra Texas Tech University nå brukt gjenfunnet datamateriale fra måneferden for å forstå hvorfor månens overflate virket som om den hadde varmet seg opp.

Astronauter som trampet rundt

Ved hjelp av det gamle datamaterialet fra NASA har forskerne nå funnet ut at endringene i månens temperaturer ikke var resultat av en indre varmekilde.

Forskerne mener i stedet at temperaturstigningen på månens overflate ble skapt av astronautene som trampet rundt på planeten og virvlet opp månestøv.

Den største indikasjonen var at oppvarmingen var sterkere på overflaten, mens den avtok dypere inn i månematerien. Kilden til månens oppvarming kom dermed ikke innefra.

Forskerne hadde mindre en 10 prosent av NASAs data fra Apollo 15-landingen. I tillegg var informasjonen i dataene svært mangelfull. De klarte likevel å oppklare «hullene» i datamaterialet.

Mørke flekker

Ifølge forskerne har astronautene og deres kjøretøy på månen rørt opp den ytre, løse overflaten og synliggjort det som kalles regolitt: laget av løst steinmateriale som finnes på månens overflate. Dette steinlaget er også kalt månejord.

Ifølge forskerne ville den mørke månejorda suge til seg varme på samme måte som en mørk skjorte i sola om sommeren.

Månejorda absorberte mer av solas varme og bidro dermed til å øke månens temperatur.

Overflatespor

Ifølge Sciencealert viser bilder fra Lunar Reconnaissance Orbiter Camera at det er mørke overflatespor på månen hvor astronautene har kjørt.

- Vi tror at det er astronautenes aktiviteter og solvarme sugd opp av regolitt som har bidratt til varmeøkningen, skriver forskerne.

Månelandingsfartøyene Apollo 15, 16 og 17 var, ifølge Store norske leksikon, modifiserte månelandingsfartøy, som blant annet tillot lengre oppholdstid på månen.

Apollo 15 hadde også med det elektrisk drevne kjøretøyet Lunar Roving Vehicle. Astronautene på Apollo 15 var utenfor månelandingsfartøyet i tre perioder med en samlet varighet på 18 timer og 33 minutter. De tilbakela 27,9 kilometer og samlet 76,6 kilo prøvemateriale.

SJANSE FOR LIV: NASA har oppdaget et solsystem med sju jordlignende planeter. Denne planeten går i bane rundt en rød dvergstjerne 40 lysår unna kloden vår. Her er en animert framstilling av reisen fra vår klode til «superjorden». Video: European Southern Observatory Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media