Hybridaper

Forskerne trodde apene bare paret seg med egen art. Men de er ikke så kresne likevel ...

Forsker mener hybdridapene er svært verdifulle.

HYBRID: «Jimmy» er en hybridape i Dr. Kate Detwilers studie i Gombe nasjonalpark. Foto: Maneno Mpongo / Gombe Hybrid Monkey Project
HYBRID: «Jimmy» er en hybridape i Dr. Kate Detwilers studie i Gombe nasjonalpark. Foto: Maneno Mpongo / Gombe Hybrid Monkey Project Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Rødhalede aper» og «blå aper» skulle være de eneste artene av Guenon-aper som lever i Gombe nasjonalpark i Tanzania. Nå viser det seg at det også bor en haug med hybridaper i området, skriver New York Post.

Det har lenge vært antatt at apene bare har paret seg med maker fra sin egen art. En ny studie viser at de ikke har vært så kresne likevel.

Ved å undersøke DNA fra avføringen til 144 Guenon-aper, har det blitt funnet bevis på omfattende paring mellom de to genetisk forskjellige gruppene.

HybridavkomEn forsker fra Florida Atlantic University har dokumentert at de to ulike artene har lyktes i å pare seg og produsere hybridavkom, noe som skal ha foregått i hundrevis, kanskje til og med tusenvis av år.

Tidligere studier har antydet at apenes fysiske karakteristikker har vært en funksjon som hindret dem i å pare seg med en annen rase eller art. Varierende farger og distinkte ansiktstrekk skulle lede apene i å velge make fra egen art.

Hvis de ikke har liknende trekk, var tanken at de ikke paret seg heller. Dette viser seg å ikke stemme, ifølge en studien publisert i the International Journal of Primatology.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer