Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hybridaper

Forskerne trodde apene bare paret seg med egen art. Men de er ikke så kresne likevel ...

Forsker mener hybdridapene er svært verdifulle.

HYBRID: «Jimmy» er en hybridape i Dr. Kate Detwilers studie i Gombe nasjonalpark. Foto: Maneno Mpongo / Gombe Hybrid Monkey Project
HYBRID: «Jimmy» er en hybridape i Dr. Kate Detwilers studie i Gombe nasjonalpark. Foto: Maneno Mpongo / Gombe Hybrid Monkey Project Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Rødhalede aper» og «blå aper» skulle være de eneste artene av Guenon-aper som lever i Gombe nasjonalpark i Tanzania. Nå viser det seg at det også bor en haug med hybridaper i området, skriver New York Post.

Det har lenge vært antatt at apene bare har paret seg med maker fra sin egen art. En ny studie viser at de ikke har vært så kresne likevel.

Ved å undersøke DNA fra avføringen til 144 Guenon-aper, har det blitt funnet bevis på omfattende paring mellom de to genetisk forskjellige gruppene.

Hybridavkom
En forsker fra Florida Atlantic University har dokumentert at de to ulike artene har lyktes i å pare seg og produsere hybridavkom, noe som skal ha foregått i hundrevis, kanskje til og med tusenvis av år.

Tidligere studier har antydet at apenes fysiske karakteristikker har vært en funksjon som hindret dem i å pare seg med en annen rase eller art. Varierende farger og distinkte ansiktstrekk skulle lede apene i å velge make fra egen art.

Hvis de ikke har liknende trekk, var tanken at de ikke paret seg heller. Dette viser seg å ikke stemme, ifølge en studien publisert i the International Journal of Primatology.

- Det er mye promiskuitet
Kate Detwiler, som står bak studien, studerer disse apene i Gombe nasjonalpark. Hun undersøkte omfanget og mønsteret av genetisk overføring eller genflyt fra «rødhalede» aper til «blå aper», skriver vitenskapsnettstedet EurekAlert.

Detwiler identifiserer hybridapene ved å se på deres kombinerte trekk, som stammer fra begge artene. Hun estimerer at rund 15 prosent av apebestanden i nasjonalparken er hybrider, noe som er svært uvanlig.

- Det er mye promiskuitet som foregår i Gombe nasjonalpark. «Rødhaler» parer seg med «de blå» og omvendt og hybridaper parer seg med alle, sier Detwiler.

VEKKER OPPSIKT: En ape av den sjeldne arten King Colobus ble nylig født med keisersnitt i Paignton Zoo i England. Men det er noe helt annet som får folk til å sperre opp øynene. Video: Paignton Zoo / Warner Bros / Skjermdump: Twitter Vis mer

- Hvis forskjellene i deres ansiktstrekk er så viktige, og skal signalisere at de ikke burde pare, hvorfor skjer da dette og hvorfor fortsetter jeg å finne hybridbarn, spør hun?

Verdifulle aper
Detwiler mener hybdridapene er ekstremt verdifulle, fordi de kan brukes som en modell for å bedre forstå hvordan genetisk materiale forflytter seg mellom arter.

- Vi har dette fantastiske laboratoriet i naturen for å hjelpe oss med å svare på mange spørsmål om hybridisering og hvordan grenser blant arter opprettholdes, sier hun.

- Denne undersøkelsen er svært betimelig fordi hybridisering skjer ofte som respons på miljøendringer, som vi ser med klimaendringer og endrede landskap - det er naturens måte å svare på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media