Forskerne trodde de visste alt om amming

Så forsket de på mus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er et av naturens små undre: Et nyfødt barn leter seg fram til mammas brystvorte og begynner å suge. Samtidig forsvinner all urolighet fra den nyfødte kroppen og freden senker seg gjennom samspillet mellom mor og barn.

Men hvordan vet det nyfødte pattedyret at den skal suge på brystvorta, som er så kritisk for å overleve? Det er naturligvis et spørsmål forskerne har stilt seg og svarene har så langt vært at de tror vi mennesker ble tiltrukket av en lukt som skilles ut av en mors brystvorte, mens kaniner har en annen variant der selve melka inneholder et luktstoff som trigger den nyfødte.

Begge disse variantene er instinkter, der den nyfødte er genetisk programmert til å suge på moras brystvorte. Og det har vært antatt at dette har vært tilfelle for alle pattedyr. Men så tok forskere ved Wellcome Trust Sanger Institute i Cambridge for seg mus - og fikk seg en real overraskelse.

- Vi forventet at et feromon (et duftstoff, journ.anm.) kontrollerte sugingen hos mus, men vi fant noe helt annet, sier Darren Logan, hovedforfatter bak studien.

Tillært De nyfødte musene er nemlig langt mer avanserte enn at de styres av et «standardisert» duftstoff.

- For første gang har vi vist at det ikke er en automatisk respons på et feromon, men et tillært oppførsel basert på en blanding av dufter: Den unike «signaturduften» til mora, sier Logan videre.

For å finne ut hvilke dufter som initierte at den nyfødte startet å die, tok forskerne nyfødte mus forsløst ved keisersnitt og la dem til moras brystvorte. Brystvorta hadde forskerne først vasket ren og så påført en av væskene den nyfødte under normale omstendigheter ville vært i kontakt med. Det var moras fostervann, spytt (etter å ha blitt slikket ren), brystmelk og urin.

Det viste seg så at kun brystvorta som luktet moras fostervann førte til at den nyfødte musa begynte å die.

Må ha mors lukt Forskerne ville da finne ut om det var et spesielt feromon til stede i fostervannet som førte til den livgivende responsen fra den nyfødte og ga svært luktsterk mat til høygravide mus.

Hvis et feromon var ansvarlig for at den nyfødte musa begynte å die, ville ikke for eksempel en sterk lukt av hvitløk av mora ha noe å si. Men forskerne klarte å vise at kun mus som hadde vært i kontakt med moras hvitløsluktende fostervann var i stand til å die. Dette beviser at at signaturduften til mora må læres, skriver forskerne.

- Arbeidet vårt viser at det ikke er et bestemt feromon som gjelder for hele musearten, men at hver enkelt museunge faktisk må lære moras helt unike lukt i det den blir født, forklarer Lisa Stowers i forskningsteamet.

<strong>DIER IKKE:</strong> De nyfødte musene klarer ikke å begynne og die hvis ikke moras brystvorte lukter som den skal.
DIER IKKE: De nyfødte musene klarer ikke å begynne og die hvis ikke moras brystvorte lukter som den skal. Vis mer

- Så selv om det kan se ut som museungene starter å suge på grunn av et feromon, er det initiert av en fundamentalt annerledes prosess.

- Overraskende Forskerne ved Cambridge får skryt fra erkerivalene i Oxford for sin banebrytende forskning.

- Dette er en elegant studie som viser hvordan tilsynelatende instinktiv oppførsel egentlig fungerer. Resultatet er overraskende og en påminnelse om at evolusjonen alltid vil bruke det som fungerer: Det er mer enn en måte å få sitt første melkemåltid, sier Tristram Wyatt ved University of Oxford.

Forskerne håper nå å bruke den nyvunnede kunnskapen til å finne ut mer om hva nyfødte menneskebarn plukker opp fra mamma rett etter fødselen. Mus danner, som mennesker, nære bånd til sine nyfødte.

- Resultatene kan tyde på at det kan være fruktbart å forske videre på mus for bedre å forstå menneskers instinktive atferd, skriver forskerne.

Du kan lese hele forskningsrapporten her (krever abonnement).

<strong>EKSPERIMENTENE:</strong> Her er en oversikt over eksperimentene forskerne gjennomførte. En av utfordringene var at de, naturlig nok, kun hadde ett forsøk per nyfødt mus for å få et resultat.
EKSPERIMENTENE: Her er en oversikt over eksperimentene forskerne gjennomførte. En av utfordringene var at de, naturlig nok, kun hadde ett forsøk per nyfødt mus for å få et resultat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer