Forskerne trodde naturen ville reparere seg raskt. Så feil tok de

«Exxon Valdez» slapp ut 42 000 tonn råolje i 1989.

KATASTROFE: «Exxon Valdez» ligger grunnstøtt i Prince William-sundet våren 1989, mens andre skip febrilsk prøver å tømme havaristen for råolje. Likevel lekket 42 millioner liter ut og gjorde alvorlig skade på flora og fauna i flere generasjoner. Foto: AP / NTB Scanpix
KATASTROFE: «Exxon Valdez» ligger grunnstøtt i Prince William-sundet våren 1989, mens andre skip febrilsk prøver å tømme havaristen for råolje. Likevel lekket 42 millioner liter ut og gjorde alvorlig skade på flora og fauna i flere generasjoner. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen, 24. mars, er en mørk merkedag i verdens miljøhistorie. Da er det på dagen 25 år siden oljetankeren «Exxon Valdez» gikk på grunn utenfor kysten av Alaska og slapp ut 42 millioner liter råolje - nok til å fylle 17 olympiske svømmebasseng.

- Risikosport Grunnstøtingen, som bl.a. skyldtes at kapteinen var full på vakt, fikk katastrofale følger for dyre- og plantelivet i Prince William-sundet, og satte fokus på hvor risikabelt det er for miljøet å drive utstrakt oljevirksomhet i arktiske strøk - mye pga. den fjerne beliggenheten, som bare er tilgjengelig med helikopter og båt.

Nå viser det seg at det rammede området fremdeles bærer preg av ulykken, 25 år etter. Dette på tross av forskernes antakelser om at virkningene på miljøet ville være kortvarige, ifølge National Public Radio, som har fulgt katastrofens ettervirkninger nøye.

De nye funnene har følger for utviklingen av olje- og gass-virksomhet i arktiske områder, spesielt i ei tid da flere selskaper formelig står i kø for å utnytter de store ressursene i nord. Blant andre Greenpeace ser med bekymring på at den norske riggen «West Alpha», skal bore i Karahavet nord for Russland, på oppdrag fra nettopp ExxonMobile og russiske Rosneft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer