Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne tror de har funnet diamanter i Antarktis

Men det skal fortsatt mye til for at lykkejegerne kan strømme til Sydpolen.

KREVENDE FORHOLD: Det er svært krevende å lete etter naturressurser i de ofte kilometertykke islagene i Antarktis. Det er heller ikke tillatt å lete etter eller utvinne naturressurser fra Antarktis i kommersielt øyemed. Foto: Reuters / NTB scanpix
KREVENDE FORHOLD: Det er svært krevende å lete etter naturressurser i de ofte kilometertykke islagene i Antarktis. Det er heller ikke tillatt å lete etter eller utvinne naturressurser fra Antarktis i kommersielt øyemed. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er Antarktis det nye Sør-Afrika - eller det nye Klondyke?

Det er tvilsomt, i hvert fall fram til reglene for utvinning av naturressurser i Antarktis kan endres i 2041. Men nå er det funnet spor etter det som trolig er diamanter i Antarktis.

Britiske forskere i Antarktis har nemlig funnet kimberlitt, en bergart som ofte inneholder diamant, og som anses som et av de sikreste tegnene på at det finnes diamant i et bergområde - og som sågar har fått navnet sitt etter diamantbyen Kimberley i Sør-Afrika.

Forskere ved British Antarctic Survey fant tre tilfeller av kimberlitt ved Mount Meredith-fjellet i Prince Charles-fjellene nordøst i Antarktis.

Viktig funn Kimberlitt-funn har tidligere bevist enorme diamantforekomster nettopp i Sør-Afrika, i tillegg til i Sibir og Australia. Den australske geologen doktor Gregory Yaxley, som førte nyheten i pennen i tidsskriftet Nature Communications, sier at det aldri tidligere er funnet kimberlitt i Antarktis.

- Funnet er viktig, sier doktor Teal Riley ved British Antarctic Survey.

- Det er en viktig faktor at det er snakk om gruppe 1-kimberlitt, siden dette er bergarten der det er mest sannsynlig at det finnes diamanter. Men selv blant gruppe 1-kimberlitt er det fortsatt bare ti prosent som kan resultere i noe som kan gi en levedyktig omsetning. Det er fortsatt langt fram til diamantgruvedrift i Antarktis, sier Riley til BBC.

- Det er egentlig ikke overraskende at det er kimberlitt i Antarktis. Vi var bare heldige som fant det, sier doktor Robert Larter, en kollega av Riley ved British Antarctic Survey.

«Frustrerende» Financial Times (bak betalingsmur) omtaler funnet som «frustrerende» - all den tid Antarktis består av 99 prosent is, som i enkelte områder er 3-4 kilometer tykk.

Naturen og naturressursene i Antarktis er også beskyttet av Antarktistraktaten, som eksplisitt sier at ingenting kan utvinnes fra berggrunnen for kommersiell bruk. Dette punktet skal vurderes på nytt i 2041.

Dermed vil eventuelle eventyrlystne gruveselskaper få en ytterst krevende oppgave hvis de vil ha fatt i den sørligste forekomsten av det som i århundrer har vært en av verdens mest yndede handelsvarer - men som også har en blodig historie.

Forskerne er likevel ikke i tvil om at funnet av det som trolig tilsier diamanter i Antarktis er viktig.

KIMBERLITT: Bergarten kimberlitt er nå funnet i Antarktis. Kimberlitt-funn har tidligere bevist enorme diamantforekomster i Sør-Afrika, Sibir og Australia. Her en sørafrikansk diamant i kimberlittfjell. Foto: Wikimedia Commons
KIMBERLITT: Bergarten kimberlitt er nå funnet i Antarktis. Kimberlitt-funn har tidligere bevist enorme diamantforekomster i Sør-Afrika, Sibir og Australia. Her en sørafrikansk diamant i kimberlittfjell. Foto: Wikimedia Commons Vis mer