Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva skjedde med Karoline Cohn (14)?

­Forskerne tror dette smykket forteller enda en historie om nazistenes grusomheter

To like smykker kobler en ukjent jødisk tenåring til Anne Frank. Begge delte trolig samme grusomme skjebne. 

KOBLES TIL ANNE FRANK: Dette smykket tilhørte Karoline Cohn, en ung jente som døde under krigen. Det har foreløpig vært ukjent hvordan hun døde, eller hvor, men nå tyder mye på at også hun ble sendt til konsentrasjonsleir. Smykket er identisk med et som tilhørte Anne Frank, og det vites ikke om det finnes flere slike. Foto: Yoram Haimi, Israel Antiquities Authority via AP)
KOBLES TIL ANNE FRANK: Dette smykket tilhørte Karoline Cohn, en ung jente som døde under krigen. Det har foreløpig vært ukjent hvordan hun døde, eller hvor, men nå tyder mye på at også hun ble sendt til konsentrasjonsleir. Smykket er identisk med et som tilhørte Anne Frank, og det vites ikke om det finnes flere slike. Foto: Yoram Haimi, Israel Antiquities Authority via AP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere har funnet et halskjede i ruinene fra konsentrasjonsleiren Sobibor som vekker internasjonal oppmerksomhet, skriver Associated Press.

Halskjedet skal ha tilhørt Karoline Cohn og er identisk med et smykke som tilhørte Anne Frank. Smykket beskrives som enda en brikke i puslespillet som viser naziregimets grusomme behandling av den jødiske sivilbefolkningen i Europa, og kan gi Karoline Cohns etterlatte et svar på hva som faktisk skjedde jenta.

Ettersom smykket til Cohn er likt smykket som tilhørte Anne Frank, håper forskerne også at funnet skal bidra til ytterligere innsikt i livet og døden til jenta bak den berømte krigsdagboken.

Mulig link

Cohn var, i likhet med Anne Frank, født i Frankfurt, og det spekuleres nå på om smykket tydeliggjør en link mellom de to unge jentene som begge skulle miste livet i krigen.

Smykket som er funnet har ordene «Mazel Tov» skrevet på hebraisk og Cohns fødselsdato på den andre, akkurat som Anne Franks smykke hadde. Davidstjernen og tegnet for gud er også på smykket. Ifølge fødselsdatoen på Karoline Kohns halskjede var hun født 3. juli 1929.

Cohn ble i likhet med mange andre tyske jøder sendt til Minsk, før sporene rundt hennes liv og død stanser. Nå tyder mye på at togturen til Sobibor ble Cohns siste reise, og at hun i likhet med 250 000 andre jøder ble gasset i hjel i dødsleiren.

Begravet ved gasskammeret

«Selv om det ikke er kjent om Cohn overlevde de tøffe forholdene i Minsk-ghettoen, har hennes halskjede nådd Sobibor en gang mellom november 1941 og september 1943, da ghettoen ble likvidert og mer enn 2000 jøder deportert til dødsleiren. Der, på veien til gasskammerne i Sobibor, ble smykket til 14 år gamle Karoline Cohn tatt, mistet og begravet under bakken i mer enn 70 år», heter det i en uttalelse fra israelske myndigheter.

Siden 2007 har israelske myndigheter gjort omfattende undersøkelser rundt området der Sobibor-leiren tidligere lå. Leiren ble jevnet med jorden i 1943 etter en opprør, og de tyske styrkene beplantet området i tiden etterpå for å skjule sine spor. Likevel er det funnet gasskamre og togskinner inn til leiren.

- Disse siste funnene i Sobibor er et viktig tilskudd til dokumentasjonsarbeidet rundt Holocaust, og hjelper oss forstå hva som skjedde i Sobibor, både når det gjelder leirens funksjon og hvordan menneskene opplevde leieren, sier Havi Dreifuss, ved Yad Vashems International Institute for Holocaust Research til nyhetsbyrået AP.

Historien skrives fortsatt

Mer enn 250 000 jøder ble drept i Sobibor, som ligger helt øst i Polen. I motsetning til flere andre konsentrasjonsleire - som kunne minne om arbeidsleire ved første øyekast - var Sobibor bygget som en ren drapsmaskin, laget for å kunne likvidere flest mulig mennesker på kortest mulig tid.

Anne Frank møtte sine siste dager i Bergen-Belsen-leiren i 1945. Det er laget flere spillefilmer basert på dagboken hun førte under krigen, og leiligheten hun gjemte seg i, i Amsterdam, er omgjort til et museum i hennes minne.

Historien om Karoline Cohn er ikke ferdigskrevet. Smykket hennes er funnet ved et gasskammer i en drapsleir, mens andre spor om tenåringens liv under krigen ender i den hviterussiske hovedstaden. Israelske myndigheter har tatt kontakt med Cohns slektninger for å varsle dem om funnet og forsøke å få mer informasjon om jentas liv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media