Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne vet nesten ingenting om kjempehaien i norske fjorder

En av verdens største rovhaier blir kjønnsmoden først etter 100 år.

KJØNNSMODEN ETTER 100 ÅR: Håkjerringen kan trolig bli veldig gammel. Hvor gammel, vet ingen nøyaktig. Foto: NTB Scanpix.
KJØNNSMODEN ETTER 100 ÅR: Håkjerringen kan trolig bli veldig gammel. Hvor gammel, vet ingen nøyaktig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerne har store hull i kunnskapen om det som er blant de største rovhaiene i verden, nemlig håkjerringa.

Den store haien kan bli over fem meter, og er den haisorten i verden som holder til lengst nord.

- Den er en av de største haiene i verden og den finnes i fjorder langs hele norskekysten. Samtidig vet vi veldig lite om den, sier Bjørn Helge Florø-Larsen ved Veterinærinstituttet til Dagbladet.

Han er en ivrig sportsfisker, og lar seg fascinere av den gåtefulle haien. Han er ikke alene. I disse dager har forskere fra blant annet Danske Akvarium, Universitetet i København, og Universitetet i Tromsø satt i gang et større forskningstokt på kysten av Nord-Norge for å få svar på noen av de mange ubesvarte spørsmålene om haien. Det var NRK som først omtalte saken.

Håkjerringstoktet er en del av et større forskningsprosjekt som ble startet i 2013, hvor forskere fra Norge, Danmark, Grønland og USA deltar.

BADET MED HAI: Bjørn Helge Florø Larsen badet med håkjerring i 2012. FOTO: Irvin Kilde, NKLM.
BADET MED HAI: Bjørn Helge Florø Larsen badet med håkjerring i 2012. FOTO: Irvin Kilde, NKLM. Vis mer

- Store spørsmål vi har om håkjerring er alder, hva de lever av,  hvor de føder ungene sine, hvor de vandrer og hvor langt de vandrer, og hvor stor bestanden er, forklarer Florø-Larsen.

Spiser døde dyr Det samme skriver forskerne i håkjerringsprosjektet. På forskning.no skriver de blogg fra «håkjerringstoktet». Tidligere har det blitt antatt at haiarten - som lever på 400-700 meters dyp langs fastlandsnorge - kun spiser døde kadaver den finner på bunnen.

Det trekker forskerne i haiprosjektet i tvil.

-  Vi har eksempelvis funnet hele seler og fisk som torsk i håkjerringmager. Dette er ikke noe håkjerringa har plukket opp fra bunnen, men klart å fange, sier toktleder Kim Præbel,  førsteamanuensis i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, til NRK.

-  Det er ting som tyder på at den kanskje er en mer jaktende fisk enn man har trodd før, sier stipendiat Julius Nielsen i haiprosjektet. 

Kjønnsmoden først etter 100 år Man vet heller ikke mye om hvor gammel den blir, annet enn at foreløpige undersøkelser tyder på at den ikke blir kjønnsmoden før etter 100 år. 

Akkurat alderen til håkjerringa er en av tingene forskerne nå forsøker å finne ut.

Forskere fra Norsk Polarinstitutt fester en søker på en ca 400 kilo tung håkjerring. Foto: © Per-Anders Rosenkvist / Samfoto
Forskere fra Norsk Polarinstitutt fester en søker på en ca 400 kilo tung håkjerring. Foto: © Per-Anders Rosenkvist / Samfoto Vis mer

Ifølge Julius Nielsen i haiprosjektet er arten trolig er en av de mest lengstlevende skapningene i havet. Merking av haiene har nemlig vist at de vokser veldig sakte.

- Det beste eksemplet på det er en gammel grønlandsk studie, som presenterte en håkjerring som hadde blitt målt og merket seksten år tidligere, som kun hadde vokst 8 cm. Med en maksstørrelse på mer enn fem meter har forskere derfor gjentatte ganger spekulert i hvor gamle de helt store dyrene potensielt kan være, skriver Nielsen på bloggen.

I en tidligere versjon av denne saken ble Havforskningsinstituttets nettside sitert på at haien kunne bli over åtte meter lang, altså større enn de største hvithaiene. Ifølge Nielsen stemmer ikke den opplysningen med det forskerne har klart å finne ut så langt, da den største som er målt er 5,5 meter.  Internett er ifølge Nielsen fullt av feilopplysninger om dyret.

 -  Det verserer mange misforståelser om hva man vet om haitypen og hva man tror man vet. Det er også litt av kjernen i prosjektet vårt, forklarer Nielsen til Dagbladet.
Giftig i store mengder Den største håkjerringa som er fisket opp på stang i Norge ble fisket i Rogaland i 2013 og veide 1099 kilo, ifølge Florø-Larsen. Han har selv fisket opp et 168 kg tungt eksemplar av haien i 2012, rett utenfor Trondheim by.

Fiske av håkjerring er imidlertid ikke veldig vanlig i Norge, da kjøttet kan være giftig i store mengder hvis du ikke tilbreder den rett.

På Island er matretten «hákarl», tørket og fermentert håkjerring, en nasjonalrett.

Håkjerring-entusiast Florø-Larsen har smakt det en gang, og er ikke ivrig etter å prøve igjen.

- Det luktet ammoniakk og smakte veldig tørrfisk, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media