Forskernes knallharde dom over politikernes klimakrangel

Venstre og KrF krangler høylytt med regjeringen om grønt skifte. Men i realiteten forhandler de om kroner og ører som ikke er i nærheten av å kunne oppfylle Norges klimamål, mener forskere.

KLIMAKRANGEL TIL LITEN NYTTE: Selv om Venstre-leder Trine Skei Grande skulle få gjennomslag for hele sitt grønne skifte, noe de ikke kommer til å få, så ville Norge fortsatt være langt unna målene politikerne og statsminister Erna Solberg har satt. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KLIMAKRANGEL TIL LITEN NYTTE: Selv om Venstre-leder Trine Skei Grande skulle få gjennomslag for hele sitt grønne skifte, noe de ikke kommer til å få, så ville Norge fortsatt være langt unna målene politikerne og statsminister Erna Solberg har satt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kampen om det grønne skiftet er ett av de vanskeligste og mest betente spørsmålene i statsbudsjettet som presenteres i oktober.

Venstre mener regjeringen har forpliktet seg til en økning i CO2- og drivstoffavgifter gjennom løftet om «betydelige reduksjoner i klimautslippene»i statsbudsjettet for 2016. Men de fire partiene er ikke enige om akkurat hva formuleringen betyr, og Frp-representanter har ved flere anledninger har sagt til Dagbladet at de ikke ser på økte drivstoffavgifter som en forutsetning for å oppfylle fjorårets avtale.

Saken er så brennbar at Venstre har varslet at de ikke kan bli med på en budsjettavtale hvis de ikke blir hørt. Men akkurat hva Venstre har stilt krav om bak lukkede dører, har de ikke villet snakke om.

Det eneste vi vet, er hva som står i Venstres alternative budsjett for 2016. Etter det Dagbladet forstår vil alle klimakravene være innenfor rammen til det budsjettet.

- For svakt

Med budsjettet som utgangspunkt har Dagbladet derfor bedt to eksperter på områdene vurdere tiltakene som ligger på bordet. Og dommen er ikke pen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer