Forsket da vulkanen bråvåknet

Vulkanen hadde ikke rørt seg på over 40 år da Mark forsket i krateret. Nå er han savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag reiste et søksteam fra New Zealand til den øde øya Raol Island i Stillehavet. Men myndighetene har liten tro på at biologiforskeren Mark Kearney (32) blir funnet i live.

Kearney og fem andre forskere har vært på vulkanøya siden oktober for å forske på plante- og værforhold i det unike naturreservatet. Kearney var alene midt i krateret og forsket på spesielle planter da vulkanen plutselig våknet, etter over 40 år i dvale.

- Han var midt i episenteret for det massive utbruddet. Ødeleggelsene er enorme, og et over fem meter tykt askelag dekker nå den delen av øya, sier New Zealands forskningsminister Chris Carter til nyhetsbyrået AP.

Vanskelige forhold

Kearney og de fem andre kollegene er alle del av en statlig forskningsgruppe. De fem andre befant seg andre steder på øya da utbruddet skjedde. I følge New Zealandske myndigheter kom utbruddet uten forvarsel.

Trær, leire og steiner ble revet opp og slengt over halve øya. En sky av damp, røyk og aske dekket alt i vinretningen fra krateret. Men det skal ikke ha kommet opp lava under utbruddet.

- To av de fem overlevende startet søk etter den savnede, men de fant raskt ut at det ville bli umulig å forsere barrikadene av opprevne trær, leire og stein. Samtidig ble de presset tilbake av selve utbruddet, forteller Carter.

- Det var selvsagt traumatisk for dem. De har vært sammen på øya siden oktober, og har derfor et nært vennskap. Det var ikke lett for dem å gi opp søket etter sin venn.

Forsket da vulkanen bråvåknet

Reddet av helikopter

New Zealand sendte et redningshelikopter for å evakuere de fem overlevende fra øya. Helikoptermannskapet forsøkte også å søke i og rundt krateret, men kunne ikke gå nærmere på grunn av asken som ble spydd ut i lufta under utbruddet.

- Vi kunne se tette askeskyer som ville ha ført til havari hadde vi fløyet inn i dem. Vi måtte ha flydd rett inn i utbruddet for å lete etter den savnede, forklarer helikopterpilot John Funnell.

Håpet svinner

Det tar tre dager for søksteamet som i dag satte kurs mot øya å komme frem. Myndighetene er skeptiske til å fly ut flere helikoptre, da alle fly og helikoptre er svært utsatt for vulkansk aske som tetter luftfiltre og skaper motorhavari.

Forskningsminister Chris Carter sier imidlertid at sjansene for å finne Kearney i live er mellom en og to prosent.

- Vi tror ikke han kan ha overlevd utbruddet, men at han omkom i jordskjelvene og regnet av kampesteiner, leire og aske, sier han.

HER STOD HAN: Mark Kearney forsket på plantelivet i dette krateret da vulkanen plutselig våknet med et smell. Bildet er tatt av redningshelikopteret ti timer etter utbruddet. Foto: Scanpix
HER STOD HAN: Mark Kearney forsket på plantelivet i dette krateret da vulkanen plutselig våknet med et smell. Bildet er tatt av redningshelikopteret ti timer etter utbruddet. Foto: Scanpix Vis mer
FØR: Slik så den idylliske stillehavsøya ut før utbruddet. Bildet er fra 1994.
REDDET: Her blir de fem andre forskerne reddet i sikkerhet i Auckland.
42 ÅR SIDEN SIST: Dette bildet fra 1964 viser det forrige vulkanutbruddet på øya. Også da var det forskere på plass.
I SORG: Kollegene til den savnede forskeren har i helgen vært samlet på Ardmore flyplass i Auckland.