Forskjell på folk

Det rike Vesten er rungende enig om å begrense innvandringen. Derfor skal Utlendingsdirektoratet være glad for at to saksbehandlere er anmeldt til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ble EUs

møte om innvandringspolitikk avsluttet i Visby. Det var et ledd i arbeidet for å harmonisere politikken innen EU- og EØS-området. Blant forslagene som ble behandlet, var bestemmelsen om at transportselskaper ikke bare skal pålegges å betale hjemtransporten for mennesker uten gyldige papirer. Selskapene skal også bøtelegges. Dette har i mange år vært praksis i EU-området, men ikke for eksempel i Sverige. Norske myndigheter holder allerede flyselskapene økonomisk ansvarlig for hjemtransport av mennesker uten gyldige papirer, til tross for at UDI kan bruke lang tid for å finne ut at dokumentene er falske.

1. april trådte

Dublin-konvensjonen i kraft. Den fastslår at asylsøkere til EU- og EØS-land bare kan søke om asyl i det første landet. I kontrolløyemed opprettes et sentralt fingeravtrykksregister som også registrerer enslige barn ned til 14 år. Oppsiktsvekkende nok tiltrådte Norge konvensjonen før den ble sendt ut på høring. Men det er vel ikke så nøye når det bare dreier seg om utlendinger.

Førsteamanuensis Bente Puntervold Bø ved Høgskolen i Oslo forsvarte for vel en måned siden sin doktoravhandling om visumpolitikk og immigrasjonskontroll i Norge. Hennes konklusjoner styrker mistanken om at vi og øvrige rike land systematisk sorterer mennesker. Til tross for at vi har undertegnet internasjonale konvensjoner som garanterer retten til å søke om asyl, benytter norske myndigheter visumpolitikken til å hindre asylsøkere i å komme. Hvordan kan man søke om asyl dersom transportselskapet nekter å frakte en til landet som kan gi beskyttelse?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer