Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskjellen er stor, men bildene forteller ikke hele sannheten om Trumps innsettelse

Det var færre tilskuere under Donald Trumps innsettelse, men ikke så få som bildet over til venstre skulle tilsi.

STOR FORSKJELL: Etter at Donald Trump ble innsatt som president fredag i forrige uke, begynte disse bildene å versere. De viser en merkbar forskjell i antall tilskuere tilstede ved henholdsvis Trumps innsettelse (t.v.) og Barack Obamas innsettelse åtte år tidligere. Men bildene av innsettelsene er tatt på forskjellige tidspunkter, og er dermed ikke helt sammenlignbare. Foto: NTB Scanpix
STOR FORSKJELL: Etter at Donald Trump ble innsatt som president fredag i forrige uke, begynte disse bildene å versere. De viser en merkbar forskjell i antall tilskuere tilstede ved henholdsvis Trumps innsettelse (t.v.) og Barack Obamas innsettelse åtte år tidligere. Men bildene av innsettelsene er tatt på forskjellige tidspunkter, og er dermed ikke helt sammenlignbare. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disse to bildene har etter Donald Trumps innsettelse fredag, gått verden rundt. Det ene er fra den avgåtte presidenten Barack Obamas innsettelse i 2009, det andre er fra Trumps i forrige uke.

På det ene bildet er det øyensynlig langt færre mennesker til stede. Det er bildet fra Trumps innsettelse og ble brukt til å avkle hans pressesekretær Sean Spicers uttalelser om at det var rekordmange som så sjefen hans bli innsatt.

RASER: Under Trumps pressesekretær, Sean Spicers, første pressekonferanse, raser han mot amerikanske mediers dekning av innsettelsen av Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Det er imidlertid noe bildene ikke forteller, og som gjør historien litt mer nyansert. Bildene er nemlig tatt på forskjellige tidspunkter på dagen.

Det skriver danske Ekstra Bladet.

Tatt på forskjellige tidspunkter

Avisa har vært i kontakt med nyhetsbyrået Associated Press som videreformidlet bildene. Bildene er skjermbilder fra en video, forklarer fotoredaktør i nyhetsbyrået, Tony Hicks.

MÅTTE SVARE FOR SEG: Donald Trumps pressesekretær, Sean Spicer, ble blant annet spurt om han ville komme til å fortelle sannheten under pressebriefen i Det hvite hus. Video: The White House Vis mer

- De to bildene er tatt fra toppen av Washington-monumentet, sier Hicks.

Bildene er tatt av nyhetsbyrået Reuters. De skriver at bildet av Trumps innsettelse ble tatt klokka 12.01, ett minutt etter at han begynte å avlegge eden som president, mens bildet av Obamas innsettelse ble tatt klokka 13.27. Da var Obama i ferd med å runde av talen han holdt, ifølge Reuters.

I tillegg måtte publikummere som ville høre på Trump, gjennom en noe mer komplisert prosess for å komme seg til tilskuerplassene, ifølge pressesekretær Spicer.

Det betyr imidlertid ikke at det dukket opp flere tilskuere til Trumps innsettelse enn til Obamas første innsettelse. Bilder og videoer fra selve innsettelsen, altså etter klokka 12.00 da Trump ble tatt i ed og holdt sin tale, viser at det var færre folk fysisk tilstede under inder milliardærens innsettelse.

FOLKSOMT: Det var et betydelig antall tilskuere tilstede da Trump avla presidenteden, men ikke like mange som da Barack Obama ble innsatt. Foto: NTB Scanpix
FOLKSOMT: Det var et betydelig antall tilskuere tilstede da Trump avla presidenteden, men ikke like mange som da Barack Obama ble innsatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var det største publikummet som har vært vitne til en innsettelse, punktum, både personlig og verden over, sa Sean Spicer, Trumps pressesekretær i en konfronterende og forholdsvis aggressiv uttalelse til pressen lørdag.

Det skapte mediestorm og fikk amerikansk presse til å stemple Spicer som løgner.

Seerrekord, ikke publikumsrekord

Mandag adresserte han uttalelsen på en mer nyansert og høflig måte, i skarp kontrast til pressesekretærens oppførsel lørdag. Der fikk han også luket bort en misforståelse.

Uttalelsen på lørdag viste nemlig til det totale antallet personer som så innsettelsen, både som tilskuere utenfor Kongressen, og på TV eller nettet.

Da har Spicer trolig rett. Den uoffisielle rekorden, ifølge Spicer, for seere av en innsettelse var Ronald Reagans i 1982. Da så 41 millioner amerikanere den tidligere filmstjernen avlegge presidenteden.

Da Trump gjentok de samme ordene så 31 millioner amerikanere det på fjernsynet, i tillegg til «titalls millioner» personer som så innsettelsen på for eksempel Facebook, YouTube eller en av mange store amerikanske nettaviser, ifølge pressesekretæren.

SYNLIG FORSKJELL: Under festkonserten for Trump i forbindelse med at han 20. januar innsettes som president, skrøt hovedpersonen over tilskuertallet. Men mye tyder på at han har glemt bildene fra samme dag åtte år tidligere. Video: CNN / C-span / AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling