«Forskjellen fra før er at mens de albanske flyktningene dro sørover, drar de serbiske nordover.»

Antallet flyktninger fra Kosovo nærmer seg femti tusen. Det de forteller blir stadig verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UCK inntar område etter område, setter opp kontrollpunkter, dreper og svir av serbiske hus, men NATO vil ikke avvæpne dem. Metohija, den østre delen av området, er nå nesten tømt for ikke-albansk befolkning. Sjøl albanere beskriver situasjonen som total lovløshet og fravær av alle sivile tjenester. NATO gjentar at de er der for å gjennomføre lov og orden, men har vist seg totalt udugelige til og uinteresserte i å få orden på det sivile liv og beskytte befolkningen.

Forskjellen fra før er ellers at mens de albanske flyktningene dro sørover, drar de serbiske nordover.

Alt virker som en reprise av serbernes fordrivelse fra Kroatia og vestre Bosnia under operasjonen Storm. Da den ble avsluttet, sa Carl Bildt at Tudjman burde stilles for Haag-domstolen. Nå er det gått fire år, hundrevis av serbere er drept, men den kroatisk regjeringen tillater ikke etterforskning og henlegger saker som er blitt reist. De få gjenværende trakasseres daglig, det legges alle mulige hindringer i veien for dem som vil vende tilbake, og Tudjman har åpent sagt at det ikke kommer på tale at alle serbere vender tilbake. Bildts ord er glemt, og Kroatia er tatt opp i Europarådet.

Jakten på massegraver fortsetter med Christiane Amanpour fra CNN i spissen. De sikres bedre enn levende folk. Dommen er felt i mediene før undersøkelsene har begynt.

Muslimske flyktninger snakker ingen mer om.

Det ser ut som om menneskerettigheter og krigsforbrytelser er blitt et spørsmål om nyhetsverdi, propaganda og valg av riktige forbundsfeller.

Regjeringskontrollert tv angriper opposisjonen grovt, viser ingen bilder av serbiske flyktninger og utelater i nyhetene den ortodokse kirkes krav om at statspresidenten avgår. Ettersom NATO har bombet dens sendere, har regjeringen beordret at alle andre tv-stasjoner overtar deres nyhetssendinger, så nå er det betydelig vanskeligere å få informasjon enn tidligere. Bare tv-stasjonen til presidentens datter er unntatt fra denne overføringen. Alt virker som i den gamle russiske vitsen om overføring av partikongress på første og annet program og advarsel på tredje om at man må skru tilbake til første.

Spanske flygere sier at alle mål ble pekt ut av Pentagon, at bombingen av sivile mål var bevisst og at amerikanske generaler bestemte absolutt alt.

Under et debattmøte om krig kommer et kraftig skybrudd med påfølgende oversvømmelse. På tre måneder har vi hatt krigstilstand, bombing, jordskjelv og oversvømmelse. Nå er det vel bare gresshoppesvermer vi mangler.

På e-post har jeg fått de første brev fra Danmark. Kopier av de danske forfatteres debatt om bombingen. Det har vært ganske karakteristisk i debattene - i den grad jeg har kunnet følge dem - at jo mindre man vet om om bakgrunnen for og forløpet for konflikten, desto sikrere er man i sin dom.