Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Forskjellen mellom jordskjelv og de store bombene er bare en noe annerledes rysting»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden kom de tett i tett.

Oljeraffineriet i Novi Sad ble bombet for niende gang. Å ødelegge en etnisk blandet by flere hundre kilometer fra Kosovo hjelper sikkert albanere i Kosovo.

Forresten, i Beograd bor det flere titusener albanere. I byen Prizren i Kosovo ble en sigøynerforstad jevnet med jorda. Men de regnes vel ikke.

Et sivilt hus i Beograd ble bombet til intet. Målet var vel den gamle folkeskolen i nærheten som skal ha, eller kunne ha rommet soldater. Den delen av byen vokste jeg opp i, den skolen begynte jeg på.

Bombingen ble avløst av jordskjelv om morgenen. Forskjellen var bare en noe annerledes rysting og ingen eksplosjon.

Ifølge Jamie Shea kunne alt dette som er blitt truffet, tjene militære formål.

Det ser ut som om NATO har forkjærlighet for elektroniske medier. Vårt lokale Tryvannstårn, ett av Beograds symboler, brukt av statseid radio og tv, er nå jevnet med jorda. Senderen til den opposisjonelle tv-stasjonen Studio B er også bombet. Redaksjonen til Beograds beste uavhengige radiostasjon B92 ble angrepet verbalt fordi den motsatte seg bombingen.

. Bare en stemme skal høres: NATOs. Til fremme for «The Free Flow of Information».

Undervisningen kan best beskrives som søvnig. Midt i timen går flyalarmen. Vi bestemmer oss for å bli.

Når diskusjonen med noen journalister om skylden for krigen blir for heftig, bryter jeg opp.

For oss som har vokst opp i alliansefrie land, har militærpakter alltid vært en unaturlig måte å være på og NATO er ikke noe unntak.

Et brev fra Sverige forårsaket av min dagbok. Her står det blant annet: «Ni serber är inte människor. Ni är ett gäng ynkliga, cyniska, självupptagna, känslolösa lurendrejare, tjuvar och mördare. Ni hör inte hemma i ett civiliserat Europa! Hoppas Belgrad och Serbien bombas sönder och samman. Då kan vi tala om ett Europa som har tagit sitt ansvar, inte förr.» Underskrevet av «en svensk som ser med egna ögon».

Jeg har en hel samling slike brev fra de siste ti år. Og telefonoppringinger. Alle har en ting til felles: De er anonyme.

Familien var sammen en kort stund mellom to flyalarmer på ettermiddagen.

Vi pakker det vi må ha og går klokka ni. Beograd bombes mest om natta, sentrum helst mellom ett og tre.

På Internett finner jeg en liste over dagens bombemål. Alle er sivile.