Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskjellene i Norge øker

De økonomiske forskjellene i Norge øker, og mye av økningen skyldes innvandring og frafall i skolen, skriver Nav i en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som alle har fått vesentlig bedre inntekter de siste tiårene, øker fattigdommen blant dem nederst på inntektsskalaen, blant barnefamilier med innvandrerbakgrunn, ungdom og unge voksne, skriver Nav i en pressemelding.

- Globalisering og økt konkurranse har bidratt til større lønnsforskjeller. Samtidig går mange av innvandrerne inn i lavlønnsjobber, og ofte har de én familieinntekt og flere barn å forsørge, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt.

Halvparten av barna i lavinntektsfamilier er innvandrere. Mens dette antallet har økt kraftig de siste årene, har tallet for norske barn holdt seg konstant.

- Disse barna er sterkt overrepresentert fordi de oftere tilhører store familier med svak yrkestilknytning. Risikoen for vedvarende lavinntekt er over fem ganger så høy i familier uten varig tilknytning til arbeidsmarkedet, forklarer Åsholt. Innvandringsgrupper der kvinner har lav yrkesdeltakelse, er mer utsatt.

Også blant unge øker andelen fattige. Åsholt sier frafall i videregående skole og det at flere unge blir stående utenfor arbeidslivet er en viktig forklaring.

- Vi ser at frafallet holder seg høyt og at flere mangler kompetansen som blir etterspurt av arbeidsgivere. I tillegg fører høy arbeidsinnvandring til større konkurranse om jobbene for ufaglærte. Det er også flere unge som blir stående utenfor som følge av psykiske lidelser.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media