Forskjellene øker i Sør-Afrika

Siden ANC-regjeringen tok over i 1994 har forskjellene mellom svarte og hvite økt i landet, viser en Fafo-rapport. Kun i Brasil er det større forskjeller mellom rike og fattige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Afrika har satt inn store ressurser for å fordele godene mellom fargede og hvite, men rapporten slår fast at utjevningspolitikken har slått feil, skriver Aftenposten.

Rapporten er laget av den norske Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (fafo) på oppdrag fra det sørafrikanske arbeidsdepartementet. 50000 personer er intervjuet, og det kommer fram reelle arbeidsledigheten i landet er på hele 45 prosent.

Rapporten viser at den fattigste halvdelen av befolkningen bare får ti prosent av nasjonens inntekter, og at forskjellene trolig har økt siden 1994. Kun ti prosent av landets 44 millioner innbyggere er hvite.

- Jeg er mer pessimistisk når det gjelder utviklingen framover i Sør-Afrika, enn det jeg har vært tidligere, sier forskningsleder Liv Tørres til avisa.

Hun forteller at få land bruker flere penger på gjenoppbygning innen utdannelse, helse og velferd enn Sør-Afrika, men at resultatene har uteblitt. Tørres sier misnøyen i landet øker, og hun frykter at kriminaliteten og presset mot regjeringen kan øke dramatisk.