Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskjellsbehandler kvinner og menn i fengsel

Likestillingsombudet er skeptisk til forholdene i Bergen fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kvinnene i Bergen fengsel får ikke lov til å være med på fritidsaktiviteter som bingo og kino sammen med de mannlige innsatte.

Ledelsen vil nemlig hindre seksuell kontakt mellom fangene, skriver Bergens Tidende.

Nå har kvinnelige innsatte klaget inn forholdene til Likestillingsombudet.

Frykter sex-press

Assisterende regionsdirektør Leif Waage ved Kriminalomsorgen region vest sier at til nå har kvinner og menn delt fritiden i Bergen fengsel. Nå strammes imidlertid reglene inn, slik at det er personell til stede når kvinner og menn er sammen.

- Vi gjør dette for å redusere seksuelt press, sier Leif Waage til Dagbladet.no.

Waage forteller at det har vært noen uheldige episoder der menn har oppholdt seg i boenheten til kvinner.

- Dette har ikke vært lov. De har bare fått lov til å oppholde seg i fellesrommene sammen, og vi tåler lite at noen misbruker friheten. Fengsel er et spesielt sted, og vi er redde for en tvangssituasjon der enkelte kan bli tvunget til seksuell kontakt. Derfor har vi nå strammet inn reglene. Fengselet skal være et trygt sted å være, sier han.

Menn får bruke fellesareal

Innsatte kvinner må for det meste oppholde seg i sin egen boenhet, mens mennene kan bruke fellesområdet.

Fengselsdirektør Ketil Schreiner Evjen i Bergen fengsel bekrefter at mannlige innsatte til nå har fått oppholde seg mer på fellesområdet enn kvinner, men sier at dette er fordi det er flere menn i fengselet.

- Det er 40 menn og 12 kvinner i fengselet. Derfor trenger mennene større plass. I tillegg skal vi nå bygge om slik at kvinnene også får flere fellesrom, sier han til Dagbladet.no.

Schreiner Evjen avkrefter at det er slik at kvinnene ikke får sine bingo- og kinokvelder.

- De får sine egne bingo- og kinostunder, sier han.

- Kan være ulovlig

Informasjonsansvarlig Ingrid Dåsnes i Likestillingsombudet sier til Dagbladet.no at det er ulovlig å ikke ha et like godt soningstilbud for begge kjønn.

- I klagen nevner de kvinnelige ansatte at de har et dårligere fritidstilbud enn mennene. Hvis dette stemmer, er det ulovlig, sier hun.

Likestillingsombudet venter nå på en redegjørelse fra fengselsdirektøren, og skal deretter vurdere om tilbudet for kvinnene er like godt som mennenes.

Kvinnelige innsatte i Bergen fengsel har klaget inn soningsforholdene til Likestillingsombudet. Mens de må være på boenheten, kan mennene være på fellesarealene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!