Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskjellsloven

100 norske kvinner reiser årlig til utlandet for å få satt inn donoregg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REPRESENTANTENE Olav Gunnar Ballo og Inge Lønning synes legene skal anbefale adopsjon hvis kvinnens eggkvalitet er årsaken når infertile par henvender seg for å få hjelp. Tenk det. Bioteknologiloven er under revisjon, og hvis SV og Sp vil, kan eggdonasjon bli sidestilt med sæddonasjon og dermed lovlig i Norge også. Inntil så skjer er det imidlertid Ballo og Lønnings syn at legene skal holde munn om det hvem som helst kan lese i avisa eller finne på nettet fordi eggdonasjon er fullt lovlig i andre land. Fordi Sverige vedtok loven i 2003. Fordi 100 norske kvinner årlig drar til utlandet for å få satt inn et befruktet egg. De foretrukne stedene er Finland og Spania og informasjonen er et tastetrykk unna. Men Ballo og Lønning har gitt Rikshospitalet kvinneklinikk reprimande fordi leger gir råd og tips om seriøse klinikker i utlandet, som kan hjelpe barnløse par.

SÅ VANSKELIG er det nemlig. Stortinget har vedtatt at eggdonasjon er forbudt, selv om alle vet at de som har råd kan dra hvor de vil for å få utført operasjonen i land der eggdonasjon ikke er forbudt. Sådan er globaliseringa, selv om noen ikke liker det. I alle fall ikke et foreløpig stortingsflertall som snart må slutte å lukke øynene for hvor urettferdig dagens lov virker. Vi kjenner situasjonen igjen fra tida før vi fikk selvbestemt abort her i landet. Noen kvinner hadde råd til å reise til utlandet å få ordnet inngrepet. Eller de kjente leger som gjorde inngrepet forsvarlig og ulovlig på bakrommet. Eller de hadde verken råd eller forbindelser. Eller de satset livet hos en såkalt klok kone. Loven før selvbestemt abort var en klasselov, hvis noen husker terminologien. Loven mot eggdonasjon rammer urettferdig ufruktbare kvinner som kan få hjelp i utlandet hvis de har god økonomi og forbindelser.

TIDLIGERE likestillingsombud, Kristin Mile, konkluderte i fjor med at loven mot eggdonasjon er i strid med likestillingsloven så lenge vi tillater sæddonasjon. Men så enkelt skal vi ikke få se på saken, ifølge departementet som argumenterer med kvinnens særlige funksjon under svangerskapet. Og ikke skal jeg bagatellisere den. Snarere tvert imot. Uten at jeg kan se at et implantert og befruktet donoregg reduserer svangerskapet og forholdet mellom mor og barn på noen måte. Siden det første prøverørsbarnet så dagens lys 1984, er mer enn 8000 norske barn født ved hjelp av assistert befruktning. Det er når sant skal sies en lykke. Og det er nettopp hva vi bør svare alle som hevder at det ikke er en rett å få barn. For det er det selvfølgelig ikke.

SOM DET ikke er en rett å få leve uansett hvor syk du er. Likevel sprenger medisinsk forskning grensene og lurer døden hele tida. Men norske kvinner må altså fortsatt utenlands for å få satt inn et donoregg. Det bør det faktisk bli en slutt på, Ballo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling