<strong>HØYERE I NORGE:</strong> Andelen eldre som utsettes for vold var høyere enn i andre land med lignende forskningsprosjekter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
HØYERE I NORGE: Andelen eldre som utsettes for vold var høyere enn i andre land med lignende forskningsprosjekter. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Vold:

Forskning: 65 000 eldre utsatt for vold

- Det er trist lesning, sier Astrid Sandmoe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ny forskning indikerer at rundt 65 000 personer som bor hjemme, har blitt utsatt for vold eller overgrep etter at de fylte 65 år.

Tallet kommer fra den første brede undersøkelsen på feltet, skriver Vårt Land.

- Det er trist lesning at rundt 65 000 hjemmeboende personer over 65 år blir utsatt for vold eller overgrep. Tallene er ikke veldig overraskende, men dette er helt ny informasjon om tematikken.

- Det er første gang vi kan presentere tall om forekomsten av vold i denne aldersgruppen, sier Astrid Sandmoe. Hun er prosjektleder ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS)

Høyere i Norge

Irland og Storbritannia er blant få land som har undersøkt hvor hyppig eldre utsettes for vold. Andelen som utsettes for vold, er høyere i Norge enn i de to landene.

Undersøkelsen peker på veldig klare sammenhenger mellom vold og nedsatt helse­tilstand. Ifølge Sandmoe er den aktuelle gruppen blant dem som er minst i stand til å stå på barrikadene for seg selv.

- Det vil aldri oppstå et grasrotopprør fra de voldsutsatte i denne gruppen.

Sandmoe mener helsevesenet må bli mer aktive i å avdekke vold i alle aldersgrupper. Den norske ­undersøkelsen trekker også sammenhenger mellom en voldelig barndom og graden av vold folk utsettes for senere i livet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer