Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forskning på stamceller er drap

George W. Bush brukte vetoretten sin for første gang i dag, sparket beina under lovforslag vedtatt av kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nye loven skulle gjøre det enklere å gjennomføre statlig støttet forskning på stamceller i embryoer,  befruktede egg, og ville dermed ført til mer utstrakt arbeid på det omdiskuterte området. Men da loven i dag havnet på skrivebordet til presidenten, la han ned veto, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Drap

- Denne loven ville støttet å ta livet av uskyldige mennesker, mener Bush.

Selv om han hele 141 ganger har truet med veto for å tvinge fram endringer lovforslag, er det første gang i presidentperioden at Bush faktisk bruker denne muligheten.

I en nøye tilrettelagt medieseanse i Det hvite hus i dag satt Bush omgitt av 18 familier som alle skal ha «adoptert» ubrukte, frosne embryoer for så å få barn ved hjelp av dem.

- Hvert av disse barna ble adoptert mens de ennå var embryoer og har blitt velsignet med en sjanse til å vokse, og vokse opp i en familie som er glad i dem. Disse guttene og jentene er ikke reservedeler, uttalte presidenten.


Går mot stort flertall


Lovforslaget har passert den republikansk-kontrollerte kongressen med klar margin, og presidenten går dermed mot mange av sine egne partifeller når han beholder sitt konservative ståsted i spørsmålet.

- Presidentent er av den klare oppfatning at det i forskningsøyemed er uanstendig for de føderale myndighetene å finansiere noe som mange personer mener er drap. Han er en av dem, konstaterer Tony Snow, talsmann ved Det hvite hus, ifølge AP.

Til tross for at et stort flertall både i kongressen og i den amerikanske befolkningen er tilhengere av den mer liberale lovgivningen, vil de etter alt å dømme ikke klare å mobilisere et to tredjedelers flertall, noe som trengs for å kansellere Bush-vetoet.

UNDERSTREKET POENGET: George W. Bush brukte små barn på pressekonferansen i dag for å forklare hva han mener om stamcelleforskning. Presidentens motstandere mener forskningen kan redde mange, mange liv i framtida. Foto: SCANPIX/REUTERS
UNDERSTREKET POENGET: George W. Bush brukte små barn på pressekonferansen i dag for å forklare hva han mener om stamcelleforskning. Presidentens motstandere mener forskningen kan redde mange, mange liv i framtida. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Flere politiske analytikere tolker den urokkelige motstanden mot stamcelleforskning som et frieri til de mest konservative republikanerne foran det forestående kongressvalget.

Men den strategien kan være feilslått om de følelsladde argumentene fra det store politiske flertallet når fram også til velgere flest.

- Disse livene (embryoene som brukes til forskning, red. anm.) vil ikke begynne, men mange andre liv vil ta slutt om vi ikke benytter alle vitenskapelige ressurser som er tilgjengelig, sa den republikanske senatoren Arlen Specter under en av debattene om lovforslaget i den lovgivende forsamlingen.

image: -  Forskning på stamceller er drap
<B>HAR VÆRT EMBRYO</B>: Bush mener det faktum at denne gutten en gang har vært et befruktet egg er bevis godt nok på at forskning på embryoer er moralsk galt.