Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskning viser at dyr blir stresset på vei til slakteriet

Kan også gå ut over kvaliteten på kjøttet.

STRESS?: Dyr som blir transportert til slakteriet blir mer stresset enn dyr som slaktes hjemme på gården, viser forskning. Foto:
    AFP PHOTO / DPA
STRESS?: Dyr som blir transportert til slakteriet blir mer stresset enn dyr som slaktes hjemme på gården, viser forskning. Foto: AFP PHOTO / DPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyr som blir transportert til slakteriet blir mer stresset enn dyr som slaktes hjemme på gården, viser forskning.

Stressede dyr påvirker ikke bare dyrevelferden, men kan også gå ut over kvaliteten på kjøttet, skriver Aftenposten.

- Det er alltid et mål å unngå stress før slakting. Vi har en moralsk forpliktelse om å redusere stressbelastningen for husdyr til et minimum, sier forsker Rune Rødbotten i Nofima til avisen.

Sammen med dyrevelferdsforsker Cecilie M. Mejdell fra Veterinærinstituttet har han og andre studert hvordan slakteprosessen påvirker stress og kvalitet på kjøttet hos lam. De fant blant annet ut at lam slaktet på gården viste mindre uro og hadde lavere nivå av stresshormonet kortisol i blodet.

- Dyr som slaktes på gården, unngår en del stressfaktorer som vanlige slaktedyr blir utsatt for, fastslår Mejdell.

Ifølge forskeren påvirker en rekke forhold dyrenes stressnivå, blant annet av- og påstigning til og fra slaktebil, kjørestilen til sjåføren og svingete veier. Andre faktorer som spiller inn, er blanding av dyr fra ulike gårder før slaktingen og om de håndteres av mennesker de kjenner. Sterke lyder, lukter eller en ekstra natt på slakteriet kan virke skremmende på dyrene og dermed gjøre dem mer stresset.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook