Global oppvarming:

«Forskningen er brutalt ærlig»: - Verden har tre år på seg til å unngå klimakatastrofe

Verden kan ikke «helbredes» på noen få år, men dersom vi ikke gjør noe umiddelbart så vil den bli livstruende skadd, mener anerkjent klimaforsker.

«SNART ER DET FOR SEINT»: Det sier en gruppe prominente forskere og diplomater i et åpent brev, der de snakker om mulighetene for å stoppe effektene av menneskeskapte klimaendringer. Foto: NASA
«SNART ER DET FOR SEINT»: Det sier en gruppe prominente forskere og diplomater i et åpent brev, der de snakker om mulighetene for å stoppe effektene av menneskeskapte klimaendringer. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fortsatt så vidt mulig å unngå farlige og irreversible skader på kloden, men det vil kreve en historisk innsats og samordning fra nasjoner, bedrifter, forskere og «mannen i gata» de neste tre åra.

Det skriver tidligere klimasjef i FN, Christina Figueres, fysikeren Stefan Ramstorf og fire andre prominente forskere og diplomater i et åpent brev til verden, publisert i magasinet Nature.

Brevet kommer som et svar på at Trump-regjeringen har erklært at USA vil trekke seg fra Parisavtalen.

- Vi har nå muligheten til å senke utslippskurven fram mot 2020, som er det vitenskapen krever for å nå FNs mål for bærekraftig utvikling, og spesielt utryddelsen av ekstrem fattigdom, skriver gruppa i brevet som er datert 28. juni.

– Brutalt ærlig

Mens Donald Trump og Det hvite hus har gjort det klart at de på ingen som helst måte har klimaendringer og global oppvarming på sin dagsorden, har hele 30 amerikanske delstater sagt at de vil fortsette sitt arbeid med å få ned utslippene.

- Denne monumentale utfordringen sammenfaller med en hittil usett vilje til selvutfordring hos subnasjonale myndigheter i USA (delstater), regjeringer på alle nivåer utenfor USA og i privat sektor generelt. Muligheten vi har blitt gitt de neste tre åra er unik i verdenshistorien, skriver gruppa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer