Global oppvarming:

«Forskningen er brutalt ærlig»: - Verden har tre år på seg til å unngå klimakatastrofe

Verden kan ikke «helbredes» på noen få år, men dersom vi ikke gjør noe umiddelbart så vil den bli livstruende skadd, mener anerkjent klimaforsker.

«SNART ER DET FOR SEINT»: Det sier en gruppe prominente forskere og diplomater i et åpent brev, der de snakker om mulighetene for å stoppe effektene av menneskeskapte klimaendringer. Foto: NASA
«SNART ER DET FOR SEINT»: Det sier en gruppe prominente forskere og diplomater i et åpent brev, der de snakker om mulighetene for å stoppe effektene av menneskeskapte klimaendringer. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fortsatt så vidt mulig å unngå farlige og irreversible skader på kloden, men det vil kreve en historisk innsats og samordning fra nasjoner, bedrifter, forskere og «mannen i gata» de neste tre åra.

Det skriver tidligere klimasjef i FN, Christina Figueres, fysikeren Stefan Ramstorf og fire andre prominente forskere og diplomater i et åpent brev til verden, publisert i magasinet Nature.

Brevet kommer som et svar på at Trump-regjeringen har erklært at USA vil trekke seg fra Parisavtalen.

- Vi har nå muligheten til å senke utslippskurven fram mot 2020, som er det vitenskapen krever for å nå FNs mål for bærekraftig utvikling, og spesielt utryddelsen av ekstrem fattigdom, skriver gruppa i brevet som er datert 28. juni.

– Brutalt ærlig

Mens Donald Trump og Det hvite hus har gjort det klart at de på ingen som helst måte har klimaendringer og global oppvarming på sin dagsorden, har hele 30 amerikanske delstater sagt at de vil fortsette sitt arbeid med å få ned utslippene.

- Denne monumentale utfordringen sammenfaller med en hittil usett vilje til selvutfordring hos subnasjonale myndigheter i USA (delstater), regjeringer på alle nivåer utenfor USA og i privat sektor generelt. Muligheten vi har blitt gitt de neste tre åra er unik i verdenshistorien, skriver gruppa.

- Forskningen er brutalt ærlig: Det er klart at verden ikke kan helbredes i løpet av de neste åra, men den kan bli livstruende skadd av uaktsomhet før 2020, sier Hans Joachim Schellnhuber ved FNs klimapanel i brevet.

Gruppa konkluderer med at dersom jorda klarer å senke utslippet av klimagasser permanent innen 2020, så vil de globale temperaturene trolig ikke nå en fryktet irreversibel grense.

Forskere har lenge advart om at tiden er i ferd med å renne ut for menneskeheten i forsøket på å hindre de verste effektene av global oppvarming. Stadig flere forskere har allerede konkludert med at det er så godt som umulig å nå det optimistiske 1,5-gradersmålet i Parisavtalen, mens det også har begynt å spøke for 2-gradersmålet, skriver The Guardian.

Direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik, er enig i at det haster å ta grep.

- Skal vi nå målene i Parisavtalen, så har vi veldig dårlig tid. Om vi har tre, fem, eller ti år på oss er ikke så viktig, men budskapet er viktig. Dette er ikke tiden for å sove, sier han til Dagbladet.

- Feil å si at jeg er optimist

FORSKERE FORTVILER: Great Barrier Reef har mistet 2/3-deler i nord ved en global temperaturøkning på én grad. UNESCO har satt revet på truet-liste. Video: Reuters / NTB/Scanpix Vis mer

Furevik er likevel skeptisk til å sette en endelig dato for når man må ha lykkes med å stoppe utslippene.

- Hva skjer om man ikke klarer det innen 2020? Skal man gi opp da? spør han retorisk og legger for ordens skyld til at han ikke synes det er noen god idé:

- Det finnes ingen absolutt grense for når det er for seint. Det er ikke slik at verden er reddet hvis vi holder oss under 1,9 graders økning, mens alt går galt på 2,1. Men jo høyere temperaturen blir, jo større og mer dramatiske blir de negative konsekvensene.

Han er enig med forskergruppa, som er ledet an av tidligere FN-topp Figueres, i at verden har dårlig tid på seg til å kutte bruk av fossilt brennstoff, og å legge om til en bærekraftig energibruk.

- Men heldigvis så skjer det mye positivt i verden, som for eksempel en rask omlegging til sol- og vindkraft. Det er feil å si at jeg er optimist, men jeg er mindre pessimist enn jeg var for noen få år siden, sier Furevik.

- En oppkonstruert bløff

Han er også usikker på hvor stor effekt det egentlig har på klimaet at president Trump har trukket USA fra Parisavtalen.

- Jeg tror ikke skaden er så stor. For det første så beveger teknologiutviklingen seg i en retning som gjør det stadig mer lønnsomt å satse på fornybar energi, mens det fossile blir utkonkurrert. Videre er mange amerikanske delstater allerede på vei til å skifte til fornybar energi, uavhengig av hva USAs president mener, sier han og legger til:

- Dersom mange andre land hadde fulgt Trumps eksempel om å bare tenke på seg selv, så ville det internasjonale samarbeidet for klimaet blitt skadelidende. Men signalet fra resten av verden har vært stikk motsatt: De har valgt å stille seg sterkere bak Parisavtalen enn noen gang tidligere.

Trump har tidligere karakterisert menneskeskapte klimaendringer som en «bløff» oppkonstruert av kineserne på Twitter. Den kjente amerikanske fysikeren Brian Green kalte Trumps klimafornektelse «en komplett parodi» i et intervju med Dagbladet i juni (krever pluss-abonnement).

SJOKKERtE IGJEN: Donald Trump tok imot spørsmål fra salen i New York under valgkampen. Han korrigerte ikke en mann som påsto at Obama er muslim. Han stilte også spørsmål ved global oppvarming. Video: Reuters Vis mer Vis mer

- Det er skadelig for befolkningens forståelse av vitenskapen i USA og verden, fordi mange land ser til USA som en rollemodell og et eksempel. Det er en komplett parodi, sa fysikeren, og la til:

- At lederen for «den frie verden», og sitér meg med anførselstegn, ser sånn bort fra vitenskapelige sannheter og fakta, er slående.

Seks punkter «som skal redde verden»

ØKER: Kullproduksjonen har økt både i USA, Kina og India så langt i år. Dermed kan det bli vanskeligere å bremse landenes utslipp av klimagasser. Bildet viser et kullkraftverk i Datong i Kina. Foto: Jason Lee/Reuters/NTB Scanpix
ØKER: Kullproduksjonen har økt både i USA, Kina og India så langt i år. Dermed kan det bli vanskeligere å bremse landenes utslipp av klimagasser. Bildet viser et kullkraftverk i Datong i Kina. Foto: Jason Lee/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Gruppa lister også opp en sekspunktsplan, som de mener må nås innen 2020, dersom jordkloden skal ha muligheten til å hente seg inn:

* 30 prosent av elforbruket skal komme fra fornybar energi.

* Opprettelsen av et fond som skal bruke 300 milliarder dollar årlig på å jobbe for at byer og stater skal kunne erstatte fossil brennstoff innen 2050.

* 15 prosent av alle nye kjøretøy skal være elektriske.

* Kutte utslippet fra avskoging.

* Få en endelig plan på hvordan man kan halvere utslipp fra avskoging innen 2050.

* Oppfordre finanssektoren til å utstede flere klimakvoter rettet mot klimatilpasningsarbeid.

Brevet er signert av Christiana Figueres, Hans Joachim Schellnhuber, Gail Whiteman, Johan Rockström, Anthony Hobley og Stefan Rahmstorf.

Paris-avtalen

* Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015.
* Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
* Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.
* I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.
* Avtalen trådte formelt i kraft fredag 4. november 2016.
* 1. juni annonserte USAs president Donald Trump at USA vil trekke seg fra avtalen.
(Kilder: UNFCCC, NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer