Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskning: Svalbardreinen krymper

Regntrøbbel for reinen. 

SVALBARDREIN: Svalbardreinen skiller seg fra reinen på fastlandsnorge ved at de blant annet har kortere bein. FOTO: OLAV OLSEN
SVALBARDREIN: Svalbardreinen skiller seg fra reinen på fastlandsnorge ved at de blant annet har kortere bein. FOTO: OLAV OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny forskning viser at klimaendringer i polare strøk har fått Svalbardreinen til å krympe, fordi reinen ikke får tak i mat nok om vinteren.

Siden vintrene er blitt varmere, faller det mer regn enn før, og når vannet fryser blir bakken så hard at reinen ikke får sparket opp lav og annen mat som før.

Vanskelighetene med å få tak i mat, skjer parallellt med at bestanden vokser på grunn av varmere sommere hvor flere simler kalver om høsten.

- Så langt har vi flere, men mindre rein, sier professor Steve Albon ved James Hutton Institute i Skottland til The Guardian.

Studien avisa omtaler er utført av skotske forskere i samarbeid med norske forskere.

I en kronikk i Aftenposten forrige uke, redegjorde forskere ved UiT Norges Arktiske Universitet, Norsk Polarinstitutt og Framsenteret, for hvordan både svalbardreinen og svalbardrypa sulter.

Det er ikke noe nytt i at dyrene i arktiske strøk sliter med klimaendringene.

Senest i januar i år, omtalte Illustrert Vitenskap forskning som viste at 80.000 rein skal ha sultet i hjel i nordvest-Sibir som følge av regnskyll.

I 2013 pekte forskere ved Framsenteret på at hele dyrelivet på Svalbard, inkludert Svalbard-reinen, led under klimapisken.

Samme forskningsinstutt har tidligere kommet fram til at klimaendringene i stor grad er positive for reindrifta i fastlands-Norge fordi det gir tidligere vår og mulighet for rein med større slaktevekt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media