Forskningsferd

Romferja «Columbia» var bare minutter unna avslutningen på en 16 dagers romferd da noe gikk forferdelig galt. De sju om bord, seks amerikanere og israeleren Ilan Ramon, hadde fullført sine snaut 80 forskningsoppdrag i vektløs tilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romferden med navnet STS-107 skulle egentlig vært gjennomført i juli 2001. Oppskytningen ble utsatt da NASA fant ut at alle romferjene måtte gjennomgå omfattende oppgradering og raparasjoner.

Senere forsinkelser skyldtes behovet for må bruke romferjene til å frakte forsyninger og sende avløsere til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Forsøk

Da «Columbia» var i bane 240 kilometer over jorda, ble mannskapet delt i to grupper som gjennomførte forskningsprosjekter døgnet rundt. Til sammen sto 79 forsøk på arbeidsplanen.

Et eksperiment testet vektløshetens innflytelse på nettene en australsk edderkoppart spinner. Siktemålet var å utvikle nye metoder for kontruksjon i verdensrommet.

Det var 13 forsøksrotter om bord på romferja. De ble brukt i forskning på aktivitet i hjerne og hjerte. Maur, bier og planter var også med i forsøkslasten.

NASAs neste oppskytning var planlagt til mars i år. Den blir ganske sikkert utsatt.

Det amerikanske romfartsprogrammet har vært rammet av dødsulykker to ganger tidligere.

27. januar 1967 ble de tre romfarerne om bord drept da Apollo brant før oppskytning.

28. januar 1986 eksploderte romferja Challenger like etter avgang.

PÅ JOBB: Ilan Ramon utfører ett av sine forskningsoppdrag 19. januar.