Forskningspolitikk på rett kurs

Forskning er en av de mest fremtidsrettede investeringene vi kan gjøre for å utvikle vår kultur og vårt demokrati, velferden og økonomien. I dag er det krisetegn i deler av forskningen. Men heldigvis er det grunn til å regne med en betydelig mer offensiv forskningspolitikk de nærmeste åra. Utviklingen de siste tre- fire åra gir grunnlag for å si at vi står overfor et gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fremleggelsen av St.meld. nr. 39 (1998- 99) om forskningspolitikken og Stortingets behandling av meldingen var en milepæl. Kvalitet i forskningen skulle bli fanen, sammen med en konsentrasjon om fire viktige forskningsfelt av stor nasjonal betydning: marin og medisinsk forskning, forskning i skjæringsfeltet mellom energi og miljø, informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), samt grunnforskning. Det ble samtidig bebudet en opptrapping av innsatsen. Et første mål skulle være å investere en like stor andel av bruttonasjonalproduktet på forskning og utvikling (FoU) som gjennomsnittet i OECD-landene i løpet av 5 år. Dessuten ble Forskningsfondet opprettet, for å bidra til en mer stabil finansiering av den langsiktige forskningen på tvers av departementsgrensene.

Skal vokse

Opptrappingen har ikke skjedd så raskt som en kunne håpe på. Regjeringen og Stortinget har imidlertid under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2001 vært konkrete i sine videre planer. De offentlige bevilgningene til FoU skal styrkes med om lag en milliard kroner hvert år de neste 4 åra. I tillegg skal det innføres skatteincentiver som sikrer at bedriftene innen visse rammer får dekket 25 % av sine FoU-utgifter. Forskningsfondet har nå økt til 10 milliarder kroner og skal vokse videre til 15 milliarder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer