Forskningsrådet betalte for TV2-nyheter

Nyhetsredaksjonen i TV 2 mottok om lag én million kroner fra Norsk forskningsråd. Hensikten var å få flere innslag om teknologi og naturvitenskap. Også NRK har fått støtte fra Forskningsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens medieforvaltning vil umiddelbart be om en redegjørelse for sponsingen av nyhetsinnslag på TV 2, skriver Dagens Næringsliv.

Samarbeidsprosjektet mellom Forskningsrådet og TV 2 ble innledet i desember 1997. De to partene bidro med 900.000 kroner hver til prosjektet, penger som gikk til journalist- og forskerlønn, produksjon av nyhetssaker og til reiser.

- Det kom mange bra nyhetsinnslag ut av samarbeidet. Nyheter som ellers hadde gått rett i bøtta fikk større rom og redaksjonell plass, sier spesialrådgiver Torstein Pedersen i Forskningsrådet.

Direktør Ivar Andenæs i Statens medieforvaltning mener TV 2 er farlig nær et brudd på kringkastingsloven. Han vil nå be TV 2 om en redegjørelse for hvordan forholdet har fungert i praksis.

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening mener avtalen strider mot alle etiske prinsipper.

- Forskningsorganet kjøper seg dagsordenplass. Dette blir en belastning på troverdigheten til kanalen og alle andre medier, sier han.

TV 2-sjef Kåre Valebrokk sier til Dagens Næringsliv at han ikke har hørt noe om saken, og at han derfor heller ikke vil kommentere den.

Også NRK-programmene «Newton» og «Schrødingers katt» har fått store summer fra Forskningsrådet, skriver Dagens Næringsliv.

NTB