Forskrekket, vantro og skuffet

De fire siktede i Orderud-saken reagerer med vantro, skuffelse og forskrekkelse på nyheten om trippeldraps-tiltalen. Alle fire tiltales for overlagt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min klient Per Kristian Orderud har reagert med forskrekkelse og vantro. Jeg har prøvd å forberede ham på alle eventualiteter, siden jeg selv har fryktet tiltale mot min klient. Jeg mener at påtalemyndigheten ikke kunne leve med henleggelse, sier Cato Schiøtz til Dagbladet.no.

Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble alle tiltalt for drapene på Orderud-gård i 1999. Marie (84), Kristian (81) Orderud og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble funnet drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum 23. mai 1999. 17. april i år må Per Kristian Orderud møte i retten tiltalt for drapet på sine foreldre og søster.

Sjelden tiltale

- Tiltalen er veldig spesiell. Påtalemyndigheten er har ikke gjort seg opp en mening om hvem som har gjort hva. Det er ikke gjort et skille mellom forvoldelse og medvirkning. Det står ingenting om hvem som eventuelt skjøt. Det kan i følge tiltalen være en av dem, eller to, tre eller alle fire som tok seg inn i kårboligen og avfyrte skuddene, sier Schiøtz og forklarer videre:

- Alle fire er tiltalt for det samme, for å ha forvoldt/medvirket til drapene. Påtalemyndigheten har ikke en endelig formening om hva som egentlig skjedde.

Dette er uhyre sjeldent ifølge Schiøtz. Han kan ikke huske at det har skjedd før. Men det er ikke et ukjent prinsipp i drapssaker.

Kristin skuffet

- Kristin er skuffet, men ikke overrasket, sier Kristin Kirkemo Haukelands advokat Tor Kjærvik til Dagbladet.no.

Kjærvik mener videre at grunnlaget for tiltalen bygger på Kristins forklaring, og at dette var saken påtalemyndigheten ikke kunne henlegge.

- Dette er en sak påtalemyndigheten ikke vil henlegge uten at den er rettslig prøvet, sier advokat Tor Kjærvik til Dagbladet.no.

Overhengende tiltale

- Snakk med min advokat, var Lars Grønnrøds knappe kommentar til Dagbladet.no etter at han ble tiltalt for overlagt drap.

Hans advokat, Steiner Wiik Sørvik, var mer snakkesalig, til tross for en lang dag i telefonen.

- Lars Grønnerød er veldig forundret over tiltalen, og selvfølgelig preget av situasjonen. Det er ikke lett å ha en tiltale for overlagt drap hengende over seg, sier Wiik Sørvik til Dagbladet.no.

Nå må advokaten og hans klient møte i retten 17.april.

Det har gått mye prestisje i saken, mener Wiik Sørvik. Han påpeker også at det har vært en lang vei frem til tiltale for påtalemyndigheten. Det har vært mye frem og tilbake.

- Det har nesten gjort utslag på postens budsjett, sier en sliten Wiik Sørvik til Dagbladet.no. Han har 29 beskjeder liggende på mobilsvareren.

Lars Grønnerød vil fremover prøve å leve så normalt som mulig. Han har skoleundervisning frem til rettsaken starter 17.april.