Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forslag i Danmark: Donerer du ikke organer, stiller du bakerst i køen

- Interessant måte å tenke på, sier norsk organisasjon.

DONASJON: I Danmark vil stiftelsen 7liv at de som ikke vil donere organene sine stiller bakerst i køen for å få nye organer. Illustrasjonsfoto: Siv Dolmen / Stiftelsen Organdonasjon
DONASJON: I Danmark vil stiftelsen 7liv at de som ikke vil donere organene sine stiller bakerst i køen for å få nye organer. Illustrasjonsfoto: Siv Dolmen / Stiftelsen Organdonasjon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er det rettferdig at de som ikke er villig til å donere bort sine egne organer stiller på likefot med de som vil donere organer i køen?

Nei, mener den danske foreningen 7liv.

Bakerst i køen De foreslår nå en omorganisering av det danske organdonorsystemet, der alle dansker automatisk blir organdonorer når de fyller 18 år. Det vil bli gitt anledning til å melde seg av donorregisteret, men 7liv mener at dersom man gjør det skal man automatisk stille bakerst i køen om man en dag havner i en situasjon der man selv har behov for et nytt organ, skriver Kristeligt Dagblad.

- Jeg synes det har blitt fokusert for lite på de mennesker som er avhengig av at det er tilstrekkelig med organer tilgjengelig. Organdonasjon har i høy grad dreiet seg om den enkeltes rettigheter, fremfor de forpliktelser som er forbundet med saken, sier Peter J. Hancke Rossel, styremedlem i 7liv og lekter emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskap på Københavns Universitet.

I dag må dansker aktivt melde seg inn i donorregisteret, men samtidig har alle, uavhengig av om de er donorer eller ikke, like rett på å få et organ. Men 7liv mener altså at man ikke skal kan forvente å ha de samme rettighetene om man ikke vil donere bort organer.

- Hvis man vil motta et organ, men ikke avlevere, så kjører man på fribillett. Man ikke å bidra til den sosiale aktivitet som er forutsetningen for at vi har organer til rådighet. Derfor er argumentasjonen at den personen bør komme sist i køen, sier Rossel.

- Donasjon er en gave - Det er en interessant måte å tenke på, og det hender at vi får kommentarer fra mennesker som foreslår det samme, sier Troels Mathisen, informasjonssjef i stiftelsen Organdonasjon til Dagbladet.

Forslaget er allikevel «mye mer radikalt» enn det Organdonasjon mener er riktig, av flere grunner.

- En donasjon er en gave. Noe man gir og ikke noe man blir påtvunget å gi. Som mottaker er det en ganske heftig ting å få. Det er mentalt krevende å være i den situasjonen. Det betyr at det er godt å vite at organet kommer fra en som bevisst ønsker å gi, og ikke av frykt for å ikke få behandling, sier Mathisen.

Mathisen peker på at vi i Norge har en strømlinjeformet lovgivning innen alle helseområder, og dersom man må endre ett system så må alt endres. Som eksempel trekker han en parallell til selvforskyldte skader.

- Er det riktig at systemet behandler og betaler for folk som har røyket hele livet? Det er det samme med risikosport. Da må man si at dersom du røyker, så får du ikke behandling. Dersom du driver med risikosport, får du ikke behandling, sier Mathisen.

- Danmark sliter mer Det er nok noe tvilsomt om danskene endrer sitt system på bakgrunn av 7livs forslag, men Mathisen påpeker at selv om Norge og Danmarks systemer er relativet like så belyser forslaget en tematikk som er vesentlig i Danmark.

- Vi har ikke nok donorer i Norge heller, men i Danmark sliter de mer. De tenker på en helt annen måte enn vi fjør her. Fra da vi begynte å jobbe med kommunikasjonsarbeid, så gikk Norge og Danmark hver sin vei. Danskene sier i større grad at organdonasjon handler om død, men det dødsfallet kommer uansett. Forskjellen ligger i at man kan redde liv med organdonasjon, sier Mathisen.

I Norge er 74 prosent av befolkningen positive til organdonasjon, mens bare fire prosent er negative. Det kom fram i en spørreundersøkelse om nordmenns holdning til organdonasjon i fjor.


Hele Norges coronakart