Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pleiepengeordningen

Forslag om endring i pleiepengeordningen nedstemt: - Utrolig urettferdig

Fjernet den omstridte tidsbegrensningen, men holder fast ved graderingsreglene.

SKUFFET: Elin Gunnarsson er mor til alvorlig syke William. Hun er skuffet etter at regjeringen med KrF på laget valgte å gå mot opposisjonens forslag om å endre graderingsregelen i pleiepengeordningen. Foto: John T. Pedersen
SKUFFET: Elin Gunnarsson er mor til alvorlig syke William. Hun er skuffet etter at regjeringen med KrF på laget valgte å gå mot opposisjonens forslag om å endre graderingsregelen i pleiepengeordningen. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag stemte Stortinget over endringer i den omstridte pleiepengeordningen, som ble endret i oktober i fjor.

Ordningen tar for seg regler for økonomisk støtte til foreldre med alvorlig syke barn. Fjorårets endringer skulle føre til at ytterligere 9000 barn og familier skulle innlemmes i ordningen, men har fått hard kritikk for flere punkter som i løpet av 2018 har blitt reversert.

Dagbladet har blant annet skrevet om Elin Gunnarsson, som er alenemor til alvorlig syke William, og som har blitt nødt til å ta opp forbrukslån for å få råd til å være hjemme med sønnen.

På grunn av tidligere erfaringer er hun redd for at sønnen skal dø dersom hun ikke er i umiddelbar nærhet.

KrF, Ap, SV og Sp gikk mandag sammen om å fjerne tidsbegrensningen på støtte, som fram til nå har vært på fem år. Men sammen med regjeringen stemte KrF mot å endre graderingsreglene.

Disse reglene reduserer tilskuddet til foreldrene dersom barnet får tilsyn for eksempel på skole, i barnehage, eller en annen etablert avlastningsordning.

- Både lettet og skuffet

Gunnarsson er lettet for at tidsbegrensningen blir fjernet, men skuffet over at KrF ikke stemte for å støtte de foreslåtte endringene fullt ut.

RAMMES HARD: Elin kjemper hard for at sønnen William skal få gå på skolen. Hun synes det er urettferdig å skulle straffes for innsatsen. Foto: John T. Pedersen
RAMMES HARD: Elin kjemper hard for at sønnen William skal få gå på skolen. Hun synes det er urettferdig å skulle straffes for innsatsen. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Fjerningen av femårsgrensa er en kjempeseier. Men i mitt og flere andres tilfelle, hjelper det ikke stort når vi likevel får gradert støtte, sier hun til Dagbladet.

Siden William begynte på skolen i fjor høst, har Elin kjempet hardt for at han skal komme seg dit, på tross av sykdommen. Han er klar i hodet, men har en sjelden muskelsykdom som gjør at han blant annet trenger respirator for å puste.

Selv når han er under tilsyn av andre må Elin være i beredskap dag og natt dersom noe skulle skje.

- Jeg vil ikke ta ham ut av skolen, selv om det er en krevende jobb å holde han i form til å delta. Jeg synes han fortjener den sosiale og faglige stimulien som alle andre barn på hans alder får. Det føles utrolig urettferdig at vi skal straffes for dette.

- Beinhard arbeidslinje

SVs representanter var også blant den skuffede parten da voteringen om graderingsreglene var unnagjort mandag kveld.

- De nye graderingsreglene har blitt en beinhard og umulig arbeidslinje for noen få foreldre som likevel ikke kan jobbe fordi barna er for syke. Disse får kuttet inntekten som skal forsørge familien, skrev Audun Lysbakken i en kronikk i Dagbladet forrige uke, med Elins historie som eksempel.

Nå er han både glad og fortvilet over utfallet.

HASTER: SV-leder Audun Lysbakken mener det haster med å få på plass en ordning som ivaretar foreldre med langtidssyke barn. Foto: Hans Arne Vedlog
HASTER: SV-leder Audun Lysbakken mener det haster med å få på plass en ordning som ivaretar foreldre med langtidssyke barn. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Fjerningen av tidsbegrensningen er en kjempeseier, men det er utrolig skuffende at KrF valgte å stemme med regjeringen om å opprettholde graderingsreglene.

- De kunne stått med oss og sikret en endring i det firkantede regelverket på mandag, men det gjorde de ikke. Det kan ikke bortforklares.

Bundet av budsjettet

Stortingsrepresentant for KrF, Tore Storehaug, prøver likevel. Han forklarer det med at KrF ikke kunne stemme for forslag som har budsjettkonsekvenser for 2019, der de allerede har forhandlet med regjeringen om en endelig budsjettavtale.

Derfor fremmet KrF et eget forslag om å behandle saken på nytt i Stortinget i løpet av 2019. Akkurat når det vil skje, er ikke bestemt.

Han påpeker også at SVs alternative budsjett unnlater å nevne ordningen eller den spesifikke gruppen Lysbakken snakker så høyt om.

- Jeg registrerer at andre partier går høyt på banen, men jeg kan ikke se at de har prioritert det i sine alternative budsjett.

- Tynn forklaring

Den bortforklaringen synes Lysbakken både er tynn og misvisende. Han sikter til at endringen ikke nødvendigvis vil gå ut over det vedtatte budsjettet.

Budsjettet for 2018 var nemlig kraftig overdimensjonert. I salderingen av posten som tar for seg pleiepenger ble beløpet nedjustert fra opprinnelige 1,27 milliarder til 750 millioner kroner. Ordningen hadde altså kostet flere hundre tusen mindre enn regjeringen hadde satt av.

I 2019-budsjettet er beløpet oppjustert til 1 milliard kroner. Lysbakken mener det er stor sannsynlighet for at dette vil dekke en eventuell endring av graderingsreglene, og påpeker at det er nettopp derfor de ikke har lagt opp til ytterligere bevilgninger i sitt alternative budsjett.

- Vi har ikke bedt om mer penger, fordi det ikke er pengene som er problemet. Det er innretningen som er for firkantet, og som rammer de som trenger støtten hardt.

At de har bedt om en ny behandling i 2019 letter heller ikke på bekymringen.

- Når KrF nå går inn i en flertallsregjering forsvinner muligheten til å stå sammen med opposisjonen om å endre reglene. Jeg er redd for at regjeringen vil fortsette å utsette og trenere behandlingen, slik de allerede har gjort.

- Har alltid vært en midlertidig ordning

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, sier at graderingsreglene ikke avkortes dersom barnas besøk i tilsynsordning er sporadiske eller uregelmessige.

VIL HA GRADERING: Høyres Anniken Hauglie mener det er riktig at foreldre skal få redusert støtte når barnet får tilsyn av andre. Foto: NTB Scanpix
VIL HA GRADERING: Høyres Anniken Hauglie mener det er riktig at foreldre skal få redusert støtte når barnet får tilsyn av andre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Foreldre som pleier barna sine selv hele tiden får ingen reduksjon i støtten. Vi mener det er riktig at pleiepenger graderes etter hvor mye tilsyn barnet får av andre. Vi ser imidlertid at noen familier kan ha særlige utfordringer her, og vi vurderer derfor hvordan dette kan løses på en god måte, skriver hun i en mail til Dagbladet.

- Det er viktig at vi klarer å tilby flere tjenester til familiene, også utover pleiepenger. Pleiepengene har alltid vært en midlertidig inntektserstatning for foreldre som må være borte fra jobb, på samme måte som den ordinære sykelønnsordningen.

Det går midt imot Gunnarssons erfaringer med regelverket. Hun synes det er provoserende å høre hvordan Hauglie og regjeringen argumenterer for å holde på reglene.

- Det er som om de ikke vil forstå hvordan det er å leve med alvorlig syke barn. De har ikke vist noen som helst interesse for å lytte til det vi sier. Det er ekstremt få dette gjelder, og jeg tviler på at det er dette som vil vippe budsjettet deres i minus, sier hun.

- Jeg hadde håpet å komme ut av stortingssalen med mindre uro i kroppen. Men nå sitter jeg igjen med akkurat samme følelse som jeg kom med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!