Forslag om nyvalg avvist i Parlament igjen

Statsminister Boris Johnson lyktes ikke da han natt til tirsdag igjen foreslo å skrive ut nyvalg. Deretter venter en drøy måneds suspensjon.

TUNG DAG: Det var en ny, tung dag for Boris Johnson i Parlamentet mandag. Foto: AFP PHOTO / PRU
TUNG DAG: Det var en ny, tung dag for Boris Johnson i Parlamentet mandag. Foto: AFP PHOTO / PRU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen bekreftet tidligere på dagen at Parlamentet ville bli suspendert så snart mandagens program var unnagjort. Debatten om hvorvidt Johnson skulle få sitt nyvalg var siste post på programmet.

Flertall, men ikke nok

Selv om statsministerens forslag fikk 293 stemmer, mens det bare var 46 som tok seg bryet med å stemme mot, falt forslaget. Ifølge valgloven kreves det to tredels flertall for å skrive ut nyvalg. Johnson er for tiden langt unna å kontrollere et alminnelig flertall i Underhuset og trengte derfor støtte fra mange i opposisjonen om han skulle lykkes

Forrige uke avviste Labour og den øvrige opposisjonen å stemme for nyvalg fordi de ville forsikre seg om at loven om en utsettelse av brexit ikke kunne spoleres. Som ventet fikk loven dronningens samtykke mandag ettermiddag, og Johnson gjentok derfor forslaget om nyvalg.

Labour-leder Jeremy Corbyn vil gjerne ha et nyvalg, men verken han eller de øvrige opposisjonslederne i Underhuset vil at det skal skje på Johnsons premisser. Mens Johnson gjerne vil ha valg allerede 15. oktober, vil Corbyn vente til november. Han vil være helt sikker på at statsministeren ikke saboterer utsettelsen og gjennomfører planen om å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober – med eller uten en avtale med unionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer