Forslag om redusert advokathjelp til asylsøkere

Regjeringen vil fjerne den frie rettshjelpen til asylsøkerne i første runde av søknadsprosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatene skal i første runde delvis erstattes av representanter for frivillige organisasjoner. I tillegg skal informasjonsarbeidet i Utlendingsdirektoratet styrkes, skriver VG.

Etter et eventuelt avslag på asylsøknaden vil søkeren ha krav på rettshjelp. Justisminister Hanne Harlem ønsker da å utvide dagens tre timer til fem timer rettshjelp.

Justisministeren peker på at omlag halvparten av asylsøkerne får innvilget sin søknad. Derfor synes ikke behovet for advokathjelp å være så stort i første instans.

VG har tidligere skrevet om advokater som tjener svært mye ved å ha et meget stort antall klienter blant asylsøkerne. Advokaten som toppet listen har hatt 534 klienter hittil i år, noe som ga en total inntekt på 2,3 millioner kroner.

Forslaget om endringer i bestemmelsene om advokathjelp skal ut på høring etter nyttår. Advokatforeningen tar allerede nå sterk avstand fra det mens Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) stiller seg avventende inntil det kommer mer informasjon om hva som skal komme i stedet for advokathjelp.

(NTB)