Forslag om strengere våpenkontroll vedtatt i USA

Etter drapene på Virginia Tech.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantenes hus i Washington har vedtatt et lovforslag om strengere bakgrunnssjekk av personer som vil kjøpe våpen.

Dersom lovforslaget også blir vedtatt i Senatet, vil det bli den første viktige loven om våpenkontroll siden 1994, melder BBC.

Lovforslaget ble ført i pennen etter massakren på Virginia Tech i april, der gjerningsmannen Cho Seung-hui lovlig hadde fått kjøpe våpen trass i at han hadde psykiske problemer.

Lovforslaget vil påby delstatene å innrapportere opplysninger om mentale problemer og tidligere lovbrudd til en database som skal brukes til bakgrunnssjekk av våpenkjøpere.
Drepte 32 

En dommer hadde fastslått at drapsmannen Cho hadde psykiske problemer. Men fordi opplysningene aldri fant veien inn i nasjonale databaser, så fikk han lovlig kjøpe våpnene han brukte til å drepe 32 mennesker.

Lovforslaget kommer samtidig med en rapport fra Det hvite hus om drapene på Virginia Tech. Ifølge rapporten fører hensynet til lover om privatlivets fred til at opplysninger om potensielt farlige studenter ikke havner i databasen som skal brukes ved salg av våpen.

Presserende behov

Demokraten John Dingell, som er en varm tilhenger av retten til å eie våpen, var med å utarbeide lovforslaget. Han sier loven vil lage et bedre system for allmennsikkerhet og rettshåndhevelse.

Også leder i Representantens hus, demokraten Nancy Pelosi, ønsker lovforslaget velkommen:

- Virginia Tech minnet oss om at det er et presserende behov for å bedre systemet for bakgrunnssjekk, sier hun.


NRA med på laget 
: 32 mennesker ble drept på Virginia Tech i april. Nå har Representantenes hus i Washington vedtatt et lovforslag om strengere bakgrunnssjekk av personer som vil kjøpe våpen. Foto: SCANPIX
: 32 mennesker ble drept på Virginia Tech i april. Nå har Representantenes hus i Washington vedtatt et lovforslag om strengere bakgrunnssjekk av personer som vil kjøpe våpen. Foto: SCANPIX Vis mer

Ledende demokrater har også klart å få den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) med på å gå inn for strengere kontroll med folk som kjøper våpen.

Ifølge avtalen skal delstatene få økonomiske tilskudd for å holde ved like databaser med detaljert kunnskap om innbyggerne. Dersom de ikke tilfredsstiller kravene, kan de bli straffet, skriver The Washington Post.

Avisa beskriver avtalen som et «fornuftsekteskap» mellom politikere som ønsker å vise handlekraft, og NRA som ønsker en lovendring som i minst mulig grad går ut over lovlydige våpenkjøpere.

(NTB)