Forslag til ny lov ute på høring

Du kan bli vurdert som terrorist og straffes for å være med i ei gruppe eller et «forbund» som planlegger terroranslag - selv om du ikke selv deltar aktivt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det framgår av forslag til ny terrorlov, som nå er sendt til høring.

Justisdepartementet foreslo i går en helt ny paragraf 147 b og c i straffeloven, som definerer og angir straff for terror og finansiering av terror. Den siste erstatter den «provisoriske anordningen» regjeringen vedtok i oktober, en knapp måned etter terroren mot USA 11. september.

Tidligere har både sikkerhetsutvalget i 1993 og Justisdepartementet i 1999 forkastet en slik egen terrorlov, blant annet fordi det ville sette økt og uheldig fokus på terrorisme, som dessuten er vanskelig å definere.

Forbrytelsene det gjelder er også allerede regulert gjennom straffeloven - for eksempel drap, grovt skadeverk, brannstiftelse, forgiftning av drikkevann osv.

Årsaken til at man nå har endret mening er at FN-konvensjoner pålegger Norge å definere terrorisme, og at det i dag kan være «grunn til å markere klart at terrorisme er svært alvorlig og samfunnsskadelig».

Forslaget til ny paragraf 147 a lyder slik i departement ets snirklede språk:

«For terrorisme straffes den som begår eller truer med å begå en handling som nevnt i andre ledd (drap, grovt skadeverk etc., red.anm.) med det forsett

a) å skade alvorlig de politiske, forfatningsmessige, økonomiske eller samfunnsmessige strukturer i et land eller de grunnleggende strukturene i en internasjonal organisasjon,

b) å skape alvorlig frykt i en befolkning, eller

c) urettmessig å tvinge offentlige myndigheter eller en internasjonal organisasjon til å gjøre, tåle eller unnlate noe av stor betydning for landet eller organisasjonen eller for et annet land eller en internasjonal organisasjon.»

Straffen foreslås satt til fengsel i inntil 21 år - lovens strengeste straff. Aktiv planlegging eller forberedelse straffes med fengsel inntil seks år, og departementet vil ha synspunkter på om det også skal gjelde alle «som inngår forbund med noen om å begå en terrorhandling» - selv om de ikke er aktive i planlegging eller forberedelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer