- Forslaget hører hjemme i Iran

Frp-formann Siv Jensen om regjeringens forslag til ny blasfemiparagraf.

IKKE BEGEISTRET: Fremskrittspartiets formann Siv Jensen er lite begeistret for regjeringens forslag til ny blasfemiparagraf.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
IKKE BEGEISTRET: Fremskrittspartiets formann Siv Jensen er lite begeistret for regjeringens forslag til ny blasfemiparagraf. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Mens statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen for å svare på spørsmål rundt forslaget til ny blasfemiparagraf, kastet Fremskrittspartiets leder Siv Jensen seg på debatten.

Hun mener regjeringen løper ekstreme muslimske staters ærend når den går inn for å kriminalisere religionskritikk.

- Forslaget hører hjemme i Iran, sier Jensen i en pressemelding.

Ber om klargjøring
Hun har nå sendt et brev til Stoltenberg der hun ber regjeringen klargjøre hva som er standpunktet i spørsmålet om å kriminalisere religionskritikk.

På den ene siden mener Frp-lederen at utenriksminister Jonas Gahr Støre har signalisert at Norge ikke vil støtte et forslag i FN om å forby religionskritikk. Regjeringens forslag til å utvide rasismeloven til også å omfatte religionskritikk peker i en annen retning, mener hun.

- Regjeringens forslag om å utvide rasismeparagrafen til å omfatte angrep på religioner er nøyaktig det samme som de islamske statene kjemper for innad i FN. I flere instanser har de muslimske landene hatt flertall, noe som har fått flere vestlige land til å vurdere å trekke seg fra Durban 2-møtet.

Jensen setter også spørsmålstegn ved at Stoltenberg og Arbeiderpartiet tilsynelatende har latt Senterpartiet presse gjennom forslaget. Senterpartiet tok før helgen æren for forslaget etter at de hadde «tvunget Ap i kne», slik leder Liv Signe Navarsete uttrykte det på et partimøte.

- Det må være helt uaktuelt å inngå kompromiss om ytringsfriheten, sier Jensen.

Stoltenberg avviser
Under pressekonferansen i dag klokka 14.30 avviste Stoltenberg at den nye blasfemiparagrafen vil hemme ytringsfriheten.

- Alt som er tillatt i dag vil være tillatt etter 2011. Dette blir et enda mer liberalt loverk, sa Stoltenberg.

På kronikkplass i Aftenposten i dag måtte statsministeren tåle sterk kritikk fra Ap-mann og Stortingspresident Thorbjørn Jagland. Jagland mente det var galt av Stoltenberg å svinge partipisken for å tvinge i gjennom regjeringens nye forslag.

Krf-leder Dagfinn Høybråten mente forslaget vil verne islam, framfor kristendommen.