Forslaget som snur Schengen på hodet: - EU kan stenge grensene i to år

Rådsmøte i EU i morgen.

STRENGERE KONTROLL: Det er allerede innført strengere grensekontroll i Norge og flere andre europeiske land som følge av asyltilstrømmingen til Europa. I morgen kan rådsmøtet for innnenriks- og justisministere i EU åpne for ytterligere kontroller. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STRENGERE KONTROLL: Det er allerede innført strengere grensekontroll i Norge og flere andre europeiske land som følge av asyltilstrømmingen til Europa. I morgen kan rådsmøtet for innnenriks- og justisministere i EU åpne for ytterligere kontroller. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et nytt lovforslag i Sverige åpner for å stenge Øresundsbroen som et ledd i den svenske innvandringspolitikken.

I morgen er det rådsmøte for EUs justis- og innenriksministere i Brussel.

Bakteppet for møtet er flyktningkrisa og den store strømmen asylsøkere i Europa. Flere europeiske politikere mener grensesystemet i Hellas har vist store svakheter samtidig som den store asylanttilstrømmingen representerer en potensiell fare for hele EU.

Ifølge lekkede dokumenter som Financial Times referer fra vil Luxemburg foreslå å aktivere artikkel 26 i Schengen-avtalen. Det betyr at Schengen-landene kan oppheve tillatelsen til å reise uten pass i to år.

Kan stenge grensene i to år Norge har siden 2001 vært medlem av Schengen-samarbeidet, og nordmenn har etter hvert blitt godt vant med at de kan reise fritt mellom 26 europeiske land uten pass.

Dette kan det imidlertid bli slutt på dersom Luxemburgs forslag blir vedtatt. Schengens artikkel 26 er det mest drastiske tiltaket som kan gjennomføres ut fra Schengen-avtalen, og dersom forslaget blir vedtatt i morgen kan Europakommisjonen anbefale å stenge en eller flere grenser i Schengen i opptil to år.

Ifølge Financial Times vil det i praksis bety at grensekontrollen som har blitt innført mellom Østerrike og Tyskland i år kan bli langvarig.

Det vil mest sannsynlig også bety at land som Tyskland, Østerrike, Frankrike og Sverige videre kan innstramme de midlertidige grensekontrollene.

EU-landene har fått tillatelse fra EU-kommisjonen til den utvidede grensekontrollen som allerede er innført, og dersom rådsmøtet i morgen vedtar videre innstramminger - gir dette landene nye fullmakter til grensekontroll.

Det er imidlertid usikkert hvilken effekt et eventuelt vedtak vil ha for Norge. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen reiser til Brussel for å delta på rådsmøtet i morgen. Norge har ikke stemmerett ved innføring av nye tiltak i Schengen-avtalen.

Dagbladet har i ettermiddag vært i kontakt med Justisdepartementet, men Anundsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Strengere kontroll Torsdag i forrige uke innførte Norge strengere grensekontroll.

Norge innførte dermed grensekontroll på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland, samtidig som man trappet opp grensekontrollen langs innfartsveiene til Norge.

Tiltakene kommer etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

- Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sa statsminister Erna Solberg (H) ifølge NTB.

- Sverige varsler nå en rekke lovendringer. Jeg vil understreke at et flertall av disse lovendringene enten er gjeldende norsk lov allerede, eller de er foreslått av regjeringen i høst, sier statsministeren.

Solberg understreker at Norge fortsatt vil bruke Dublin-avtalen for å returnere asylsøkere som kommer fra Sverige til Norge. Hun sier regjeringen vil kontakte EU for å uttrykke bekymring over det hun kaller en manglende opprettholdelse av Schengens grenser.