Forsmådd diktatorsønn «ikke interessert i politikk»

Storebror Kim (38) tror lillebroren vil ta over makta i Nord-Korea.

IKKE INTERESSERT:  En mann som antas å være Kim Jong-nam (38), den eldste sønnen til Nord-Koreas leder Kim Jong-Il omgitt av media på Beijing-flyplass i den kinesiske hovedstaden. I et intervju med japansk tv sier han at han tror lillebroren kommer til å ta over som leder.
IKKE INTERESSERT: En mann som antas å være Kim Jong-nam (38), den eldste sønnen til Nord-Koreas leder Kim Jong-Il omgitt av media på Beijing-flyplass i den kinesiske hovedstaden. I et intervju med japansk tv sier han at han tror lillebroren kommer til å ta over som leder.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den yngste av Kim-Jong Ils sønner, 25 år gamle Kim Jong-un, seiler opp som den mest sannsynlige til å ta over makta i Nord-Korea etter sin far.

Les også: - Når jeg leser at min gamle medelev skal bli diktator i Nord-Korea, så må jeg le

Det gjør ingenting, forsikrer storebror Kim Jong-nam (38) i et sjeldent intervju med det japanske tv-selskapet TV
i et intervju foretatt i den kinesiske enklaven Macau som diktatorsønnen angivelig besøker jevnlig.

- Personlig er jeg ikke så interessert i temaet. Beklager, men jeg er ikke interessert i politikk, sier han ifølge CNN.

Satt på sidelinja
Kim Jong-nam skal ha vært favoritten til å ta over etter faren, helt til han spilte seg selv utover sidelinja da han forsøkte å reise til Japan med et falsk pass i 2001 for å besøke Tokyo Disneyland. Han har også blitt observert i Paris, Beijing og flere ganger i Macao.

Presidentfamilens tidligere kokk, Kenji Fujimoto, har hevdet at den mellomste broren, Kim Jong-chul, ikke fikk ta over fordi faren mener han er for feminin.

Kim Jong-un beskrives på sin side «akkurat som sin far», og antas å være utpekt som arvtaker av makta i det lukkede kommunistiske landet.

- Tror det er sant
Sør-Koreas etterretningstjeneste har i tillegg opplyst at den yngste broren hans nå sitter i landets nasjonale forsvarskomité. En tilsvarende posisjon hadde Kim Jong-il for han tok over for sin far.

- Hans posisjon i denne komiteen er et ganske sikkert tegn på at han er utpekt til å ta over. Dette er et veldig viktig organ i Nord-Korea, siden hærens rolle er så viktig, sa sier Sverre Lodgaard, seniorforsker i NUPI, til Dagbladet.no i går.

Kim Jong-nam underbygde dette overfor den japanske tv-kanalen.

- Jeg har hørt dette i media. Jeg tror det er sant. Dette er uansett min fars avgjørelse. Når han har bestemt seg så må vi støtte ham. Min far er veldig glad i ham som sin sønn, sier han.

- Jeg håper han gjør det som er best for det nord-koreanske folket, for deres lykke og for at de kan få et bedre liv, la han til.

Han vil ikke si utdype hva slags person den yngre broren er.

38-åringen avviser spekulasjonene om at hans nærmeste støttespillere har blitt utvist fra Nord-Korea, og sier at han ikke har noen intensjoner om å forlate hjemlandet.