Forsmådd frier

Så ble det likevel ikke par av Ap-leder Thorbjørn Jagland og Høyres Jan Petersen. På overtid klarte statsminister Kjell Magne Bondevik å skrape milliardmedgiften ut av budsjettet, og den attraktive høstbrura Petersen ga i går sitt betingete «ja» til gamlekjæresten etter intense drøftinger i familien. Fetter Carl I. Hagen flytter samtidig inn fra novemberkulda og har tenkt å bli fast husvenn i det nye parlamentariske husholdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette var den pris Anne Enger Lahnstein og Senterpartiet til slutt var villige til å betale for å holde Jagland ute av regjeringskontorene. Stortinget ville ikke ha et budsjett der Bondevik-regjeringen forsøkte å være tro mot seg selv. Da ble det i stedet utroskap med et høyrebudsjett diktert av Jan Petersens absolutte krav om at én krone i skatteøkning var én for mye. Det betyr at Fremskrittspartiet samtidig setter seg ved bordet sammen med Senterpartiet i det kommende budsjettåret. Den pakten ville Hagen i går ha skriftlig.

  • Thorbjørn Jagland er i dag den forsmådde politiske frier som rivalen Bondevik klarte å holde på avstand ved å satse gard og grunn. Jagland må nå trøste seg og sine med den politiske ammunisjon han og Arbeiderpartiet får i gave til kommunevalgkampen. Men først må han betale en personlig, politisk pris for sitt mislykte frieri til Høyre. Det blir ikke fullt så tungt eller langvarig som å etablere forståelsen for 36,9 i partiorganisasjonen, men vil likevel tære på lederens politiske kapitalkonto som har vært hardt belastet i året som gikk.
  • Budsjettenigheten slik den avtegnet seg i går kveld mens regjeringen og de to støttepartiene til høyre fremdeles forhandlet om politi, forsvar og veier, er svanger med en ordning for et borgerlig samarbeid i resten av stortingsperioden. I dag er det mulig at Thorbjørn Jagland får oppfylt sitt ønske om en regjering med et flertall i Stortinget bak seg. Men det var neppe denne han ønsket seg, selv om han seinest på Ap-landsmøtet minnet om at det er gårsdagens budsjettkoalisjon som har flertall i Stortinget.
  • Budsjettkaoset i høst ser ut til å ha skapt en foreløpig avklaring der alle partiene på Stortinget teller med i det politiske regnskapet. Noen talsmenn for regjeringen vil nok også i tida framover forsøke å holde Fremskrittspartiet utenfor sine opptellinger, men det er blitt mye vanskeligere. Den blokkuavhengige regjeringen Bondevik var framfor alt Anne Enger Lahnstein og Senterpartiets prosjekt. Der var Høyre lukket ute. Nå er regjeringen knyttet til Høyre, og har fått Fremskrittspartiet på kjøpet. Dette er tredje gang høyrepartiene holder regjeringen Bondevik på taburettene, og denne gangen gjelder det. Regjeringens første egne budsjett har fått en klar høyreprofil, og slik blir innretningen i valgåret.
  • Det skaper større oversiktlighet i det politiske landskapet, og gir Thorbjørn Jagland et ganske stort manøvreringsrom. Inntil videre er Arbeiderpartiet og SV blitt opposisjonen på venstre side av den høyre- venstre-aksen som budsjettforliket har trukket gjennom Stortinget. Resultatet er ironisk på bakgrunn av høyredreiningen som Jagland foretok med partiet for et par dager siden. Dette var noe av det de snakket om i TV-debattene i går. I dag kommer debatten i reprise under finansdebatten. Regjeringsspørsmålet ble avklart ved statsministerens bord, der Kjell Magne Bondevik forhandlet på overtid ut fra notater med blyant og viskelær på gule lapper klistret oppå budsjettpapirene.
  • Bondevik-regjeringen har skaffet seg en mulighet til å lykkes med å få renta ned dersom markedet tror at avklaringen til høyresiden gjør regjeringen styringsdyktig framover. Etter årsskiftet vil det vise seg hvor stabil og varig den nye tilstanden i parlamentet blir. Høyre er for alvor blitt støtteparti for en regjering der Senterpartiet av alle krefter forsøker å bremse på den tilpasningen til EU som ligger i EØS-avtalen. Men i finansinstillingen har Høyre felles merknader med Arbeiderpartiet som pålegger regjeringen å utrede om det er mulig og ønskelig å knytte den norske krona til euroen. Høyre er for dette, mens Senterpartiet er klart imot.

Og bakom synger Schengen...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer