Forsmak på gass-thriller

Stortingets muntlige spørretime ble en oppvarmingsrunde foran neste ukes thriller om gasskraft. Statsminister Kjell Magne Bondevik ville imidlertid ikke si hva som skal til for at Regjeringen går hvis den lider nederlag neste torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen mener en trenering av stortingsvedtaket er en mulig løsning for regjeringen. Det var Høyre-leder Jan Petersen som dro fram det konstitusjonelle sverdet. Han spurte statsministeren om han virkelig mener at Høyre for å berge regjeringen Bondevik skulle stemme mot et viktig punkt i sitt eget program, når sjansen for å få vedtatt utbygging av gasskraftverk endelig kan bli vedtatt i Stortinget.

Men Bondevik valgte å gå til motangrep på Høyre som han mener har skiftet taktikk, siden partiet ikke lenger vil endre forurensingsloven for å få viljen sin, men vil be Regjeringen lempe vedtaket fra SFT om hvilke utslipp som kan godtas fra Naturkrafts gasskraftverk.

«Dobbeltmoral»

Jan Tore Sanner som er nestleder i energi- og miljøkomitéen retta kraftig skyts mot Bondevik og spurte om engasjementet mot gasskraftverk er et uttrykk for sentrumspartienes dobbeltmoral. Dette fikk statsministeren til å tenne på alle pluggene. - Jeg har alt for mye respekt for de andre partiene til å bruke slike sterke ord som Sanner bruker, sa Bondevik.

Kan trenere?

Men forsøk på å lirke ut av Bondevik hva som kommer til å skje når energimeldinga skal opp til behandling i neste uke, lyktes ikke. Carl I. Hagen trådte hjelpende til, og mente å ha støtte hos Kåre Willoch i at Bondevik slett ikke er nødt til å ta til følge en anmodning fra Stortinget om å bygge ut gasskraftverk nå.

Statsministeren sa seg enig med Hagen i at merknader fra Stortinget ikke er konstitusjonelt bindende for Regjeringen, men han understreket at forslag fra Stortinget er bindende, selv om graden av binding avhenger av hvordan Stortinget utformer vedtaket sitt.