Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsmak på sommeren til helga

Meteorologene varsler opp mot 20 grader.

SOMMERVÆR: Kanskje må man kjøle seg ned i vannet til helga? Foto: Jörgen Wiklund / Scandinav / NTB Scanpix
SOMMERVÆR: Kanskje må man kjøle seg ned i vannet til helga? Foto: Jörgen Wiklund / Scandinav / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Deler av Sør-Norge fikk et tilbakefall til vinteren i begynnelsen av uka, med snø i innlandet og generelt grått og kaldt vær. Men nå kommer belønningen for å ha holdt ut: Til helga blir det strålende sol og sommervarme, ifølge meteorologene!

- Det blir varmt og tørt, særlig østafjells, fra fredag og så langt vi kan se. Det blir ei ukes tid med stabilt fint vær, med temperaturer opp mot 20 grader, sier Meteorologisk institutts vakthavende meteorolog Vibeke Thyness til Dagbladet.

Dager med 20 grader og over kalles «nordiske sommerdager» her i nord.

- Det er hyggelig at det kommer nå. Mange er nok klar for å finne fram sommerklærne, sier Thyness.

Hun bemerker at Vestlandet kan få det litt grått i begynnelsen av perioden, men etter hvert får sin del av godværet.

Kalddusj

Uka startet med kald luft som kom inn over Sør-Norge fra Nord-Atlanteren, men den er i ferd med å bli fortrengt av et høytrykkssystem som blir liggende over landsdelen langt ut i neste uke, sannsynligvis iallfall til onsdag.

- Det er litt usikkerhet etter onsdag; da kan høytrykket drive østover, og lavtrykk kan komme vestfra, sier meteorologen.

Det er imidlertid et aber ved alt dette: Bor du nord for Trondheim, kan du vente deg en kalddusj fra helga, bokstavelig talt.

- Landets nordlige del får et lavtrykk som egentlig skulle truffet Vestlandet, men som i stedet blir drevet nordover av høytrykket i sør. Det gir gråvær og vestavind opp i kuling styrke samt regn og relativt tungt skydekke, sier Thyness.

Hun forklarer at det ofte er slik at Sør- og Nord-Norge vekselvis har pent og dårlig vær - de bytter roller. Så også denne gangen.

- Skillet går omtrent ved Trondheimsfjorden, og Trondheim by får det litt grått. Så blir det gradvis dårligere nordover til Nordkapp. Øst-Finnmark slipper muligens unna det verste, fordi området ligger litt i le, sier hun.

- Nydelig vær

Eli Kari Gjengedal i konkurrenten StormGeo er langt på vei av samme oppfatning som Thyness: Godværet kommer i sør.

VARSLER PENT VÆR: Værpresentatør Eli Kari Gjengedal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSLER PENT VÆR: Værpresentatør Eli Kari Gjengedal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er et høytrykk som bygger seg opp i Nordsjøen. Ryggen kommer inn over Sør- og Østlandet lørdag, noe som betyr nydelig vær. Høytrykket vil forflytte seg vestover på mandag, sånn at også vestlendingene får kose seg i godværet, sier hun til Dagbladet.

Ifølge henne kan Sør- og Østlandet glede seg over opptil 17-18 grader.

- Det blir gradvis stigende temperaturer, så dette blir en forsmak på sommeren. Det er gode nyheter, sier hun.

Gjengedal advarer imidlertid om lokal morgentåke på Østlandet søndag, men fortvil ikke:

- Hvis man har funnet fram bikinien, tørket støv av grillen og man ser skyer, må man være tålmodig. Det skal bli en veldig fin søndag, sier hun.

Regn under Gullruten

På Vestlandet blir helga preget av regn, før finværet kommer mandag, ifølge StomGeo.

- En front kommer inn, og det blir spredt regn. Det kan være irriterende for dem som skal på Gullruten, som går av stabelen i Bergen lørdag, sier Gjengedal.

I Nord-Norge blir det perioder med regn i helga, men ikke de store bygene. Søndag kan et lavtrykk gi regn fra Rogaland til Finnmark, forteller værpresentatøren.

Temperaturmessig er det ikke store endringer i Nord-Norge i helga – gradestokken vil ligge mellom 5 til 10 grader. Vestlandet og Trøndelag vil få temperaturer fra 10 til 12 grader.

Det fine været på Sør- og Østlandet fortsetter til mandag. Da vil også Trøndelag og Vestlandet får sin glede av høytrykksryggen. Mens i Nord-Norge ser det knallblått ut på kartet til meteorologene. Det betyr mye nedbør, ifølge Gjengedal.

Hvor lenge finværet i Sør-Norge vil vare, er uklart.

- Det er for tidlig å slå fast om våren har kommet for å bli, siden vi er såpass tidlig i mai. Vi har opplevd sludd på 17. mai tidligere, så her kan alt skje, sier Eli Kari Gjengedal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media