Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsnakkelse vekker oppsikt

Stabssjef Mick Mulvaneys uttalelser oppfattes som en innrømmelse av at president Trump holdt tilbake militærstøtte til Ukraina av hensyn til egne politiske interesser.

FORSNAKKELSE: Torsdag trakk Trumps stabsjef sine uttalelser etter å ha forsnakket seg. Video: CNN Vis mer

- Vi har fått en tilståelse, sier demokraten Eric Swalwell til New York Times. Andre partifeller mener at torsdagens hendelse er et potensielt vendepunkt i riksrettsprosessen.

Torsdag ga fungerende stabssjef, Mick Mulvaney, en uttalelse som oppfattes som at han erkjenner at en av grunnene til at Donald Trump holdt tilbake militærstøtte til Ukraina, var av hensyn til egne politiske interesser.

Timer seinere tilbakeviste Mulvaney sine egen uttalelser.

Trump har hele tiden nektet for at Ukraina kunne forvente seg en motytelse for å etterforske Demokratene. Dette ses på som den viktigste delen av hans forsvar i forbindelse med riksrettsprosessen.

«Et korrupt sted»

Mulvaney sa at en av grunnene til at Trump-administrasjonen holdt igjen omkring 3,8 milliarder kroner i militærstøtte til Ukraina, var at Trump anser Ukraina som «et korrupt sted»

Mulvaney sa at Trump anser dem som korrupte delvis på grunn av en konspirasjonsteori som anklager Demokratene for å stå bak fabrikasjon av bevis, og som involverer Ukraina.

I telefonsamtalen med Ukrainas president ba Trump om at de skulle etterforske dette som en tjeneste for ham.

KRITIKK: USAs førstedame Melania Trump har flere ganger fått kritikk for klesvalgene sine. Her er verstingene! Video: Rød Løper Vis mer

Trakk uttalelsene

Natt til fredag mener Mulvaney i en ny uttalelse at hans tidligere uttalelser er blitt oppkonstruert.

- La meg være tydelig. Militærstøtte var absolutt ikke en motytelse for å etterforske 2016-valget. Presidenten ba meg aldri om å holde tilbake penger inntil Ukraina gjorde noe relatert til serveren.

- Den eneste grunnen til at vi holdt pengene tilbake, var på bakgrunn av bekymring for andre lands manglende støtte og bekymring angående korrupsjon. Serversaken påvirket aldri militærstøtten.

RIKSRETT: Aldri før har en amerikansk president blitt fjernet fra makten, og kun to andre er blitt stilt for riksrett. Dette blir prosessen videre for den tidligere realitystjernen, som risikerer å ikke få stilt til gjenvalg. Video: AP/CNN/NTB Scanpix Vis mer

Mulvaneys ord

Det var under en pressekonferanse torsdag at Mulvaney ble spurt om han kunne forklare hvorfor USA holdt tilbake militærstøtten.

Stabssjefen sa at Trump hadde fortalt ham at Ukraina var et «korrupt sted», og at han ikke ønsket å gi dem økonomisk støtte, slik at «de kunne bruke det til å fylle egne lommer».

Mulvaney sa også at presidenten sa at «han ikke var helt sikker på at» europeiske land ga Ukraina særlig med militærstøtte.

- Det var faktorene som drev ham, sa Mulvaney og fortsatte:

- Har han også i fortida nevnt korrupsjonen tilknyttet Demokratenes server? Absolutt. Ingen tvil om det.

- Men det var det. Det var årsaken til at vi holdt pengene tilbake.

- Så kravet om etterforskning av Demokratene var en del av årsaken til beslutningen om å holde igjen støtte til Ukraina? spurte en reporter.

- Det som skjedde i 2016 var helt klart en del av det han var bekymret for med tanke på korrupsjon i det landet. Og det er absolutt passende.

OFFENTLIGGJORT: Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, er offentliggjort. Skjermdump: Det hvite hus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Konspirasjonsteorien

Trumps konspirasjonsteori går ut på at Demokratene beordret et datasikkerhetsselskap til å fabrikkere bevis som knyttet Russland til hackerangrepet og e-postlekkasjen under presidentvalget i 2016.

Ifølge konspirasjonsteorien er datasikkerhetsselskapet eid av en rik ukrainer, og Demokratenes server er gjemt i Ukraina.

Trump har ment at dette kan bevise at han vant valget uten hjelp fra Russland.

Dette har blitt tilbakevist. For det første har Demokratene flere enn én server. For det andre har både amerikanske etterretningstjenester, justisdepartementet og FBI slått fast at Russland står bak hackerangrepet, ifølge The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media