Donald Trump

Forsnakket seg

USAs president, Donald Trump, var lørdag i Georgia for å møte velgere for første gang siden valgnederlaget.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Trump og førstedame Melania Trump reiste lørdag kveld lokal tid fra Det hvite hus til Valdosta i Georgia for å drive valgkamp for de to republikanske senatorene Kelly Loeffler og David Perdue som kjemper i en svært avgjørende ny valgrunde 5. januar mot demokratene Jon Ossoff and Raphael Warnock. Resultatet av disse valgene vil avgjøre om republikanerne klarer å bevare sitt hårfine flertall i Senatet.

Mange tusen Trump-tilhengere hadde møtt fram mange timer før selve arrangementet. Som under Trumps arrangementer før presidentvalget, er det svært lite sosial distansering og langt mellom munnbindene til tross for at USA er inne i en av de verste periodene i pandemien.

- Vi vant Georgia, hevder Trump i en av sine første setninger på talerstolen. Dette stemmer ikke med det sertifiserte valgresultatet hvor Biden vant med om lag 12500 stemmer.

Trump fortsetter deretter å komme med grunnløse anklager om valgfusk.

- Mest ekstreme

Deretter virker det som Trump forsnakker seg og innrømmer at han tapte valget før han raskt retter seg selv og sier at han ikke tapte.

- De sier at hvis du vinner Florida og hvis du vinner Ohio så er det ingen som historisk har tapt et valg. Dette må være første gang. Men sannheten er at de har rett. Vi har aldri tapt et valg. Vi vinner dette valget, hevder Trump.

I virkeligheten tapte Trump både Georgia og hele presidentvalget.

Trump kommer også med voldsomme anklager mot de demokratiske senatskandidatene, som er relativt sentrumsorienterte.

- Ossoff og Warnock er de to mest ekstreme venstresidekandidatene i dette landets historie. De vil ikke nøye seg med å gjøre USA sosialistisk. De vil gjøre det kommunistisk. Det vil ikke passe Georgia særlig bra, sier Trump.

Trump ber også folk om å gå og stemme i et valg som vil være valgfusk, og han kommer med nye spark mot Georgias republikanske guvernør, Brian Kemp og delstatsministeren.

- De må bli tøffere, sier Trump som forsøker å få dem til å innkalle til et ekstraordinært møte i delstatsforsamlingen for å få omgjort valgresultatet.

Turen til Trump kommer en drøy måned etter valget han selv tapte mot demokratenes kandidat Joe Biden. Men Trump selv hevder fortsatt at valget ble stjålet fra ham, og at han er blitt utsatt for massivt valgfusk.

- Dersom jeg hadde tapt, hadde jeg vært en veldig god taper og dratt til Florida. Men du kan ikke gi deg når noen forsøker å fuske og stjele valget, sier Trump.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Kranglet

Lørdag før han reiste til Georgia langet Trump ut mot den republikanske guvernøren Brian Kemp. Kemp fikk massiv støtte fra Trump da han stilte til valg i 2018, men etter at Trump selv tapte Georgia mot Biden med mer om lag 12500 stemmer, har Trump vært rasende på Kemp.

Flere medier, deriblant Washington Post, melder at Trump lørdag ringte til Kemp for å få ham til innkalle til et ekstraordinært møte i delstatsforsamlingen med sikte på å få omgjort valget.

Kemp avviste kravet bare timer før Trump reiste til delstaten. Dette førte til at Trump tok krangelen til Twitter.

- Men du fikk aldri signaturverifikasjonen! Folkene dine nekter å gjøre det du ber om. Hva er det de skjuler? I det minste be umiddelbart om et ekstraordinært møte i delstatsforsamlingen. Det kan du lett og umiddelbart gjøre, skriver Trump.

Trump har vært besatt av nederlaget i presidentvalget og forsøkt å få omgjort resultatet både i rettsapparatet og ved å presse lokale valgarbeidere. Før valgmøtet i Georgia frykter mange republikanere at Trump skal ødelegge for de to senatorene ved å fokusere på sitt eget nederlag og dermed også få potensielle velgere til å tro at valgsystemet i Georgia er fullstendig korrupt og at det ikke er noe poeng å stemme.

Trump har gjentatt utallige ganger at det har vært omfattende valgfusk i vippestater som Florida. Imidlertid har han ikke lagt fram noen dokumentasjon på dette. Tvert imot er påstanden blitt tilbakevist selv av lojale Trump-republikanere som Georgia-guvernøren Brian Kemp.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

- Har vår tvil

Tidligere denne uka var også to advokater, knyttet til Trumps søksmål for å få omgjort valget, Lin Wood og Sidney Powell, i Georgia. De ba Trump-tilhengere om å la være å stemme med mindre republikanske ledere tok aggressive grep for å få omgjort presidentvalgresultatet, melder The Guardian. Siden valget har Trump vunnet én rettslig seier og tapt 46.

Trumps visepresident, Mike Pence, var i Georgia fredag. Han oppfordret folk til å stemme i senatsvalget.

- Jeg vet at at vi alle har vår tvil om det forrige valget og jeg hører noen folk som sier «Bare ikke stem». Min kjære landsmenn, dersom du ikke stemmer, vinner de, sa Pence.

Også tidligere president Barack Obama deltok i et digitalt arrangement til støtte for de demokratiske kandidatene Warnock og Ossoff fredag. Påtroppende president, Joe Biden, har varslet at også han planlegger å reise til Georgia.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer