- Forsøk på å kjøpe journalister vil bli et økende problem

- I et samfunn der alt er til salgs, tror jeg vi vil få se mer av at journalister blir forsøkt kjøpt. Og noen vil bite på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

- Ap-statsråder går rett fra regjeringskontorene til Næringslivets Hovedorganisasjon og skaper tvil om hva de står for. Det skjer en profesjonalisering der alle jobber for å påvirke dagsorden, og der både politikere og journalister vil la seg bruke, sier han.

Han mener at undersøkende, dyktige journalister som blir forsøkt kjøpt til taushet, må ta dette som et kompliment.

- Når de svarer nei, er det et gode for journalistikken, sier Kokkvold, som mener journalister bør holde seg til rollen sin og ikke gå over til informasjons- og PR-bransjen.

En av dem som holdt seg til journalistikken, er Nettavisens nye sjefredaktør, Gunnar Stavrum. Sammen med finansjournalisten Odd Harald Hauge opplevde han å bli tilbudt 15 millioner kroner for å la være å utgi ei bok om skipsrederen John Fredriksen.

Avslo tilbud

- Tilbudet kom da vi spiste middag sammen med Fredriksen og en av hans medarbeidere på restaurant Tepaniki på Aker Brygge. Vi hadde intervjuet Fredriksen, og han visste at boka kom til å avsløre mindre heldige sider ved hans business. Det passet ham svært dårlig å få fram dette på et tidspunkt hvor han søkte oppdrag for et nytt oljeproduksjonsskip til 2,5 milliarder. Vi antok at det var bakgrunnen for ønsket om at vi skulle skrinlegge prosjektet, sier Stavrum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer