BORTKASTET TID: Konflikten mellom Nord-Korea og USA tilspisser seg, men president Trump mener at utenriksminister Rex Tillersons forsøk på å forhandle med Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un er bortkastet tid. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB AND Ed JONES
BORTKASTET TID: Konflikten mellom Nord-Korea og USA tilspisser seg, men president Trump mener at utenriksminister Rex Tillersons forsøk på å forhandle med Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un er bortkastet tid. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB AND Ed JONESVis mer

Forsøk på diplomatisk løsning er bortkastet tid, ifølge president Trump

Ifølge utenriksminister Tillerson har USA åpne kommunikasjonskanaler med Nord-Korea og forsøker å finne ut om regimet vil forhandle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Trump viser liten vilje til å finne en diplomatisk løsning på konflikten mellom USA og Nord-Korea. Ordkrigen fortsetter, og på Twitter melder Trump at han synes utenriksminister Rex Tillerson kaster bort tiden sin.

For øvrig omtaler president Trump fortsatt Nord-Koreas diktator Kim Jong-un for «Rocket Man», altså rakettmannen.

USA i kontakt med Nord-Korea
Torsdag ble det kjent at USA og Nord-Korea planlegger samtaler i Norge, men UD ønsker ikke å kommentere opplysningene fra den japanske avisa Asahi Shimbun.

Under et besøk i Beijing lørdag bekrefter utenriksminister Rex Tillerson at USA er i kontakt med Nord-Korea og undersøker om det er vilje til samtaler.

- Vi undersøker, så følg med, sa utenriksminister Rex Tillerson under et besøk i Beijing lørdag, melder NTB. USA forsøker å finne ut om regimet vil forhandle om å oppgi atomvåpenprogrammet.

Kaster bort tiden
Allerede søndag er president Trump i full gang med å motsi sin egen utenriksminister. Og det virker ikke som om president Trump er interessert i en diplomatisk løsning på konflikten mellom landene, og skriver heller på Twitter at «vi vil gjøre det som må gjøres».

UTENRIKSMINISTER: Rex Tillerson Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
UTENRIKSMINISTER: Rex Tillerson Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Vis mer

Trump la kommentarene om Nord-Korea og landets leder ut på twitter, etter en lang rekke meldinger der han roser hjelpearbeidet på Puerto Rico og kritiserer NFL-spilleres protester mot politivold.

- Jeg fortalte Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin ved å forsøke å forhandle med «Little Rocket Man». Spar på energien Rex, vi vil gjøre det som må gjøres, skriver president Trump søndag kveld.

Noen timer senere følger han opp twittermeldingene med enda en melding om rakettmannen.

«Å være hyggelig mot Rocket Man har ikke fungert i 25 år, hvorfor skulle det fungere nå? Cliton mislyktes, Bush mislyktes, og Obama mislyktes. Jeg vil ikke mislykkes,» skriver president Trump.

Krigserklæring
Så langt har nordkoreanerne nektet å stanse sitt forsøk på å utvikle atomvåpen som kan nå USA. Det aksepterer ikke USA, og de siste ukene har trusler og skjellsord nærmest haglet mellom landene. Konflikten har utløst frykt for at det kan bryte ut krig hvor atomvåpen blir brukt for første gang siden 1945.

- Donald Trump har det samme problemet som sine forgjengere i Det hvite hus. Men i motsetning til dem har han kommet med en rekke trusler, sier Stein Tønnesson, som er forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til NTB.

Tønnesson tror ikke lenger det vil nytte å presse nordkoreanerne til å oppgi atomvåpnene de allerede har skaffet seg. I stedet er det mulig å prøve å få landet til å slutte å utvikle atomprogrammet videre – i bytte mot et bedre forhold til USA og Sør-Korea.

Mandag fortalte Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho at landet tolket en av Trumps twittermeldinger som en erklæring om krig.

Det er særlig Trumps twittermelding som avsluttes med at «Nord-Korea ikke vil eksistere stort lenger», som Ri reagerer på.

Kort etter avviste Det hvite hus påstanden om krigserklæring og kalte den absurd, og gjorde det også klart at USA ikke er ute etter regimeendring i Nord-Korea.